Bijna één op drie Belgen wil uit Europa stappen

Hoewel ons land volgens een nieuwe peiling op Polen en Spanje na het meest EU-minded is, zou toch 29% van de Belgen stemmen om de Europese Unie te verlaten als er een referendum bij ons zou komen zoals in de UK. 

Volgens de peiling van Ipsos zou in België, Duitsland, Polen, Spanje en Zweden zeker 45% van de bevolking net zoals in de UK z’n stem willen laten horen in een referendum over het lidmaatschap van de EU. In Italië en Frankrijk is de roep om zo’n referendum het grootst. Respectievelijk 58 en 55% van de burgers wil er eentje.

En als dat gebeurt, zegt 29% van de Belgen voor een “Belxit” te zullen kiezen. Alleen in Polen (22%) en Spanje (28%) is het enthousiasme kleiner voor zo’n uitstap. In Italië wil bijna de helft wél weg uit de Unie: 48% zou er voor een uitstap stemmen. In Frankrijk is dat gevoel ook sterk, daar zou 41% voor een uitstap stemmen. In Duitsland zou 34% uit de EU willen.

2020

Europeanen zijn sowieso niet optimistisch over de toekomst van de Unie. Zo geven vier op de tien ondervraagden aan dat de EU in 2020 minder sterk zal staan. In het Verenigd Koninkrijk, Zweden, Frankrijk en Hongarije zeggen ze ook dat ze daar een beetje op hopen. Polen, Duitsers, Spanjaarden en Belgen willen op hun beurt graag meer Europa zien.

Op 23 juni stemmen de Britten over het mogelijke vertrek van hun land uit de EU. Een krappe meerderheid van de Europeanen denkt dat het Verenigd Koninkrijk die stap niet zal zetten. Maar als het toch gebeurt, vrezen velen dat andere landen zullen volgen.

Meer
Lees meer...