Left Right
scrollTop top

Calvo daagt De Wever uit: “Hij weigert elk debat met mij” 


Calvo daagt De Wever uit: “Hij weigert elk debat met mij” 

Het oorlogje tussen N-VA en Groen duurt verder. Na een peiling reageert Bart De Wever (N-VA) stevig, hij “ziet Kristof Calvo al in de Zestien, na een groot volksfront in Wallonië, aangevuld met enkele Vlaamse partijen”. Calvo reageert even fel: “Flauw om mij persoonlijk aan te vallen, maar ondertussen wel een gewoon debat met mij telkens te weigeren.”

“De angst slaat mij om het hart als ik deze peiling zie. Ik heb de uitslagen in Wallonië goed bekeken. Meer dan 60 procent van de mensen stemt daar links of uiterst links. Ga eens kijken in Vlaanderen en dan zie je dat Kristof Calvo misschien in de Wetstraat 16 zal zitten na de verkiezingen, omdat die door dat grote volksfront in Wallonië, aangevuld met enkele Vlaamse partijen, misschien een meerderheid haalt. Wij moeten dat blokkeren.” Dat was Bart De Wever zijn commentaar bij een recente peiling van VRT/De Standaard/RTBF/La Libre.

Extrapolaties van de Franstalige professor Pascal Delwit (ULB), op basis van die peiling, liegen er niet om. Vraag is of die veel wetenschappelijke basis hebben, met een peiling in Vlaanderen en Wallonië op 1000 respondenten, en niet per provinciale kieskring. Maar hoe dan ook: die zouden een spectaculaire zetelverdeling in de Kamer opleveren. De PS dondert er naar beneden, maar houdt wel 20 zetels, en met sp.a erbij zijn de socialisten dan opnieuw de grootste familie. De groenen volgen met 28 zetels, een grote winst voor Ecolo en ietsje minder voor Groen. Dat betekent dat zowel de PS als de groenen aanspraak kunnen maken op het premierschap. Aangevuld met de christendemocraten halen ze zelfs makkelijk een meerderheid in de Kamer, zij het met een zwaar overgewicht aan Franstalige zetels. Maar dat had de regering Di Rupo ook, en die van premier Charles Michel (MR) zette dan weer de Franstaligen zwaar in de minderheid. Geen absolute fictie dus.

Maar Calvo, die volgens Bart De Wever (N-VA) wel eens premier zou kunnen worden, reageert op de uitspraken: “N-VA praat meer over ons dan over hun eigen programma. Wij focussen op onze voorstellen, zoals deze week de bijdrage van de grote vermogens. Blijkbaar wordt hij nu echt nerveus. Wat ik begrijp: de partijen van de Zweedse coalitie dreigen serieus te verliezen. Het is wel vreemd dat hij mij zo persoonlijk viseert wanneer hij alleen in de studio zit, terwijl hij ondertussen wel gesprekken en debatten weigert. Ik ben niet op de hoogte van alle vragen, maar dat is op korte tijd al zeker twee keer gebeurd. Maar wij werken gewoon voort. Niet over onze eigen carrière, maar over de toekomst van ons land. De kiezer, niet de keizer zal beslissen. Ons motto zal de hele maand zijn: eerst het programma, dan de posten.”

Klopt het dan dat De Wever niet de degens wil kruisen met Calvo? “Het is heel simpel, Kristof Calvo komt federaal op, leidt het zelfverklaarde federale onderhandelingsteam dat Groen al heeft samengesteld nog voor de uitslag er is, profileert zich op de federale dossiers … Dan moet hij het tegen onze federale kopman opnemen in debatten, dat is Jan Jambon (N-VA). Bart De Wever (N-VA) komt op als Vlaamse kopman, bij mijn weten is het Meyrem Almaci (Groen) die de Vlaamse lijst trekt. Het is dus geen kwestie van niet durven, maar over de juiste personen op de juiste niveau’s. Dat hij stopt met daarover te blijven uithalen, moet Kristof Calvo een zakdoekje hebben misschien?”, reageert de partijwoordvoerder van N-VA.

epa

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…