Clinton, Trump, prins Andrew: tal van prominente namen duiken op in gerechtsdocumenten Epstein

Vrijgegeven gerechtsdocumenten bevestigen dat talrijke grote namen uit de politieke, financiële en entertainmentwereld bevriend waren met de in 2019 overleden zedendelinquent Jeffrey Epstein, die met zijn vrouw Ghislaine Maxwell een seksnetwerk met jonge meisjes runde.

In het nieuws: Een eerste reeks van oude gerechtsdocumenten over het prostitutienetwerk van Epstein is openbaar gemaakt, waarbij de genoemde namen die voorheen nog verborgen waren, nu niet meer geschrapt zijn. Een rechter oordeelde vorige maand dat de documenten publiek gemaakt moesten worden.

  • Het gaat om de volledige transcripties van getuigenissen, onder meer van jonge vrouwen die geronseld werden voor het seksnetwerk en op exclusieve locaties massages en seksuele handelingen uitvoerden bij Epstein en zijn klanten.
  • Voor een goed begrip: het betekent niet dat de prominenten die genoemd worden, automatisch ook iets misdaan hebben. Ze kunnen ook kennissen zijn die de duistere kant van de manipulatieve financier niet kenden. Maar wat de documenten in elk geval wel bevestigen, is hoe Epstein erin geslaagd was de absolute top van de zakelijke en politieke wereld te infiltreren.

Prins Andrew

Enkele details:

  • De verklaringen van Johanna Sjoberg brengen de Britse prins Andrew opnieuw in een lastig parket. Volgens haar betastte de royal haar borst, in 2001 in de villa van Epstein. Andrew kwam eerder tot een financiële schikking na een klacht van Virginia Giuffre, een andere jonge vrouw uit het Epstein-netwerk.
  • Sjoberg verklaarde onder ede ook dat Epstein haar gezegd zou hebben dat ex-president Bill Clinton “van jonge vrouwen houdt”. Maar verder wordt Clinton nergens van beschuldigd in de documenten. De voormalige president bevestigde eerder dat hij wel eens op het privévliegtuig van Epstein zat, maar zegt nooit iets geweten te hebben van diens criminele activiteiten.
  • Ook een ongepland bezoekje van Epstein en co aan ex-president Donald Trump, die als vastgoed- en casinomagnaat met Epstein bevriend was, komt even ter sprake in de getuigenis. Trump wordt evenmin ergens van beticht.

Complottheorieën

Nog meer: Andere namen die in de documenten die opduiken, zijn onder meer Jean-Luc Brunel, de Franse modellenbaas die net als Epstein in verdachte omstandigheden in de cel overleed, zakenman Les Wexner van Victoria’s Secret, die in 2019 zijn financiële banden met Epstein bevestigde, en de goochelaar David Copperfield, die bevriend geweest zou zijn met de later veroordeelde zedendelinquent. Ook de intussen overleden popster Michael Jackson en tal van acteurs worden genoemd als kennissen. In een e-mail die Epstein stuurde, wordt de in 2018 overleden topwetenschapper Stephen Hawking vermeld.

Uitgezoomd: Verwacht wordt dat er de komende tijd nog meer gerechtsdocumenten openbaar gemaakt zullen worden, met in totaal mogelijk 200 namen. De timing hangt af van de mogelijke beroepsprocedures van de betrokkenen. Het leidt op sociale media tot een wildgroei aan samenzweringstheorieën, waarbij ook beroemdheden die voor zover bekend niets met de zaak te maken hebben, erbij gesleurd worden. 

Meer
Lees meer...