Zuid-Afrika dient Verenigd Koninkrijk van antwoord: “Neen, onze variant van het coronavirus is niet gevaarlijker”

“Er is geen bewijs dat de nieuwe variant van het coronavirus die in Zuid-Afrika is aangetroffen gevaarlijker of besmettelijker is dan het Britse virus”, zei de Zuid-Afrikaanse minister van Volksgezondheid Zwelini Mkhize donderdagavond.

“Vandaag is er geen bewijs dat 501.V2 meer overdraagbaar is dan de Britse variant, zoals gesuggereerd door de Britse minister van Volksgezondheid”, zei Zwelini Mkhize donderdagavond in een mededeling.

“Het is tot nu toe ook nog niet aangetoond dat de Zuid-Afrikaanse variant gevaarlijker of dodelijker is dan de Britse stam of eender welke mutatie elders in de wereld”, vervolgde hij.

De Britse minister van Volksgezondheid Matt Hancock zei afgelopen woensdag tijdens een persconferentie dat de mutatie uit Zuid-Afrika nog besmettelijker was dan die dat eerder al opdook in het VK. “Het virus wordt nog sneller doorgegeven en lijkt nog verder gemuteerd te zijn dan het nieuwe virus”, klonk het. Hij kondigde toen ook reisbeperkingen af tussen de twee landen.

Zuid-Afrika reageert

“Dergelijke verklaringen geven de indruk dat de Zuid-Afrikaanse mutatie mee aan de basis lag van de tweede coronagolf waarmee het VK nu kampt. Dat is dus niet het geval”, zegt Mkhize. “Uit onderzoek blijkt dat de Britse mutatie de Zuid-Afrikaanse stam is voorgegaan.”

Toen de Britten medio december hun nieuwe variant bij de WHO meldden, bleek dat het virus al op 20 september was opgedoken in Kent. “Dat is een maand voordat de Zuid-Afrikaanse variant opdook”, stelde de minister.

De Zuid-Afrikaanse minister betreurt de beslissing om reizen tussen het VK en zijn land te verbieden. “Er is geen bewijs dat de Zuid-Afrikaanse stam ziekteverwekkender is dan de Britse”, klonk het. “En dat is nu net de aanleiding voor het reisverbod.”

Zuid-Afrika, het zwaarst getroffen land van het continent, heeft in de afgelopen twee dagen meer dan 14.000 positieve gevallen geregistreerd. Ter vergelijking: begin deze week waren het er gemiddeld 8.000 tot 10.000.

Meer
Lees meer...