Left Right
scrollTop top

Deze queer YouTubester moet voor Frankrijk het Eurovisiesongfestival gaan winnen


Deze queer YouTubester moet voor Frankrijk het Eurovisiesongfestival gaan winnen

Bilal Hassani, een 19-jarige YouTubester, heeft in Frankrijk de preselecties voor het Eurovisiesongfestival gewonnen. Hassani was niet de favoriet van de jury maar won uiteindelijk toch overtuigend door de stemmen van het publiek. Hassani is met flamboyante uiterlijk en kledingstijl al langer een queer-rolmodel en zal nu in de voetsporen treden van zijn grote held Conchita Wurst.

Acht kandidaten streden gisteren nog voor het Franse ticket naar het Eurovisiesongfestival in Israël. De tienkoppige jury was geen voorstander van de amper negentienjarige Bilal Hassani, maar de jonge YouTubester was dé favoriet van het publiek, dat massaal voor hem koos. Zo won hij toch nog overtuigend en mag hij zich gaan opmaken voor het Eurovisiesongfestival. Hassani is meteen al zeker van een plaatsje in de finale, want Frankrijk is een van de vijf landen die automatisch geplaatst is, net zoals Italië, Spanje, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Conchita Wurst

Hassani is een opvallend figuur. Zo trad hij gisteren op met een blonde pruik, make-up en een glitteroutfit. Door dat flamboyante uiterlijk kreeg hij al vaker de wind van voren, maar met zijn nummer Roi wil hij net tonen wie hij is en iedereen aanzetten om van zichzelf te houden. Zo zegt hij zelf dat de boodschap van z’n nummer is “dat we allemaal koningen of koninginnen zijn”. In Roi zal Hassani deels in het Engels en deels in het Frans zingen.

Het Franse queer-icoon treedt zo in de voetsporen van een van zijn helden Conchita Wurst, die in 2014 het Eurovisiesongfestival won. Net als Hassani is ook Wurst een toonbeeld van genderfluïditeit, waarbij de oude grenzen tussen de genders meer en meer vervagen. De jonge Hassani noemt de kans “een droom die uitkomt”.

Bekijk hieronder het optreden van Bilal Hassani:

Eliot Vassamillet

Onlangs werd ook de Belgische inzending voor het Eurovisiesongfestival bekend gemaakt. De RTBF koos voor de amper achttienjarige Eliot Vassamillet. Hij werd, net zoals z’n voorgangers Loïc Nottet en Blanche, bekend door zijn deelname aan The Voice Belgique, de Franstalige tegenhanger van The Voice.

De Franstalige inzendingen doen het de laatste jaren steevast goed. Zowel Nottet als Blanche werden knap vierde. De Nederlandstalige inzendingen doen het een pak slechter. Laura Tesoro werd in 2016 wel nog tiende, maar vorig jaar strandde Sennek al in de halve finale. Of Eliot die sterke Franstalige reeks kan verderzetten, zullen we pas te weten komen in mei!


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…