Dit doet het koude weer met jouw lichaam … En dat is verrassend veel    

We moeten je waarschijnlijk niet vertellen dat het verdomd koud is buiten. En de koude zorgt er niet alleen voor dat je bibbert, maar heeft ook andere effecten op je lichaam. Dit is wat er gebeurd met je lichaam. 

De koude heeft dus duidelijk effect op je lichaam. Zo vertelt dokter Daniel Atkinson, van Treated.com, wat er juist gebeurt met ons lichaam als het koud is. Hij legt het uit van kop tot teen.

Hersenen

Als je lichaam voor een lange periode wordt blootgesteld aan drastisch koud weer, kan je misschien minder helder nadenken. Dat heeft blijkbaar te maken met de hypothalamus in de hersenen die het lichaamstemperatuur probeert te reguleren en de vitale organen wil warm houden. Maar koude kan wel effect hebben op de functie van de hypothalamus waardoor het denkproces wordt beïnvloed. Dus alles gaat dan een beetje trager daarboven. Kan je nog volgen? Of is het te koud?

Hart

Ook je hart heeft effect van het koude weer. Je lichaam moet meer zuurstof verbruiken en meer bloed rond de vitale organen pompen om je warm te houden. Hierdoor versnelt je hartslag en dat kan je wel voelen als het koud is.

Neus

De huid aan de binnenkant van je neus kan helemaal uitdrogen en zelfs openbarsten door het koude weer. Irritaties aan je neus zijn ook niet ongewoon als het vriest. Een beetje insmeren, zou wel kunnen helpen.

Spieren

Doordat de spieren samentrekken om meer energie te krijgen zodat het bloed beter circuleert, kan je rillen. Niet altijd even prettig, maar wel een gevolg die we dagelijks meemaken als het koud is.

Bloed

De koude heeft ook effect op je bloedvaten. De hormonen die door de hypothalamus worden vrijgelaten, geven signaal aan bloedvaten zodat ze de vitale organen prioriteit geven. Hierdoor reist er minder bloed naar de uiteindes van je lichaam, dus je ledematen. Daarom moet je je handen en voeten goed warm houden met dikke sokken en fluffy wantjes.

Longen

Je longen kunnen de koude ook snel voelen in de winter. Als het erg koud is, kan spierweefsel in de luchtwegen samentrekken en spasmen. Dit leidt tot problemen met ademhalen en hoesten.

Lippen

We moeten je niet vertellen dat je lippen sneller uitdrogen als het koud is. Hierdoor kan de huid aan je lippen dun worden, kloven en zelfs scheuren. Goed de lippen beschermen dus!

Urine

Door de bloeddruk die toeneemt in je lichaam, wordt er meer vocht uit het bloed gefilterd door de nieren. Hierdoor ga je waarschijnlijk meer naar toilet moeten gaan om te plassen.

Wat kan je doen?

Om tegen de koude te kunnen, zijn er kleine (logische) dingen die je kan doen:

  • warme kleren dragen.
  • een muts dragen (want je hoofd is erg gevoelig aan koude).
  • een dikke sjaal en handschoenen dragen.
  • niet te lang buiten staan.
  • voldoende bewegen.
  • iets warm eten en drinken als je buiten staat.
  • voorzichtig zijn als het glad is.

Je kan de koude wel aan hoor!

Gesponsorde artikelen