Dit zijn de 10 beste niet-Engelstalige series op Netflix

Dit zijn de 10 beste niet-Engelstalige series op Netflix

Ooit liepen we in een grote boog rond een serie Franstalig, Spaanstalig of Duitstalig, maar nu zijn enkele van de populairste series op Netflix niet langer Engelstalig. Daarom kozen we de tien beste series in het aanbod waarbij een andere taal dan Engels gesproken wordt. We plaatsten de reeksen in alfabetische volgorde. Deze lijst wordt uiteraard regelmatig voorzien van een update.

Laatste update: 12 mei 2018

1. 3% (2 seizoenen, 2016 – …)

Taal/land?

Portugees/Brazilië

Waarover gaat het?

Latijns-Amerika heeft al verschillende goede reeksen afgeleverd op Netflix, en 3% was één van de eerste. Hiervoor trekken we naar Brazilië waar de bevolking meer dan ooit is onderverdeeld tussen het paradijs waar de elite woont, en de overbevolkte krottenwijken. The Hunger Games meets De Mol, zo zou je het concept kunnen omschrijven. Ieder jaar kan een 20-jarige zich opgeven voor ‘The Project’. Daarbij wordt de kans aangeboden om naar de andere kant te verhuizen, en dus naar een beter leven.

Alleen is dit slechts voor drie procent van de kandidaten weggelegd. De keuze wordt gemaakt door een reeks proeven, die de deelnemers ook psychologisch testen.

Voor de fans van …

The Hunger Games, De Mol

2. Club de Cuervos (3 seizoenen, 2015 – …)

Taal/land?

Spaans/Mexico

Waarover gaat het?

Het verhaal speelt zich af in de fictieve stad Nuevo Toledo, en richt zich op de lokale voetbalploeg Cuervos FC. Na de dood van z’n eigenaar gaat de club door een zware crisis. Omdat het cultureel zo hoort, mag de zoon des huizes, Chava, zijn vader opvolgen. Alleen heeft die nog een zus, Isabel, die veel beter geschikt zou zijn om de club te leiden. Het duurt niet lang voor Chava door de mand valt en iedereen ziet dat hij de verkeerde beslissingen neemt. Behalve het bestuur van de club focust de serie ook op de spelers die te lijden hebben onder de slechte leiding.

Voor de fans van …

Thunder, El Chapo, …

3. Dark (1 seizoen, 2017 – …)

Taal/land?

Duits/Duitsland

Waarover gaat het?

De eerste Duitstalige serie, en meteen eentje die kon meesurfen op het succes van Stranger Things. Ook hier hangt een vreemde sfeer, en de jaren 80 zijn letterlijk niet veraf. De bewoners van een Duits stadje zijn vroeger al eens opgeschrikt door mysterieuze verdwijningen en nu gebeurt het opnieuw. Een steeds terugkerende plaats is de kerncentrale die er staat. Je merkt na een tijdje dat alles samenhangt en verschillende tijdzones met elkaar verbonden zijn. Wel een stuk moeilijker dan Stranger Things, daarvoor willen we wel waarschuwen.

Voor de fans van …

Stranger Things, The OA, …

4. La Casa de Papel (2 seizoenen, 2017 – …)

Taal/land?

Spaans/Spanje

Waarover gaat het?

De eerste echte niet-Engelstalige hype is La Casa de Papel geworden. Het verhaal zou het scenario voor een steengoede, twee uur durende thriller kunnen zijn, maar vandaag kan een bankoverval zelfs gewoon een hele serie worden. De overvallers, onder leiding van de mysterieuze Professor, doen het wel een beetje anders dan we gewend zijn. Zij sluiten zich op in de bank om hun geld zelf te drukken. Ze willen op die manier met 2,4 miljard euro aan de haal gaan. Om niet te worden ontdekt, moeten ze elf dagen tijd zien te rekken.

Het gevaar van dit soort originele reeksen is dat na één of twee seizoenen het verrassingseffect verdwenen is. Toch heeft Netflix een derde seizoen besteld. We zijn benieuwd of deze reeks stand weet te houden.

Voor de fans van …

De Dag, Las Chicas Del Cable, O Mechanismo

5. Las Chicas del Cable (2 seizoenen, 2017 – …)

Taal/land?

Spaans/Spanje

Waarover gaat het?

Deze serie heeft ook een Engelstalige titel meegekregen, al is dat eigenlijk niet nodig: Cable Girls. De reeks speelt zich af in Madrid, en meer bepaald in de jaren 20. Een modern telecombedrijf vestigt zich in de stad en vier jonge vrouwen zien hun leven helemaal veranderen wanneer ze in dienst treden. Natuurlijk komt daar ook nog bij dat het in die tijd voor vrouwen niet voor de hand lag om te werken.

Voor de fans van …

Grand Hotel, Edha, Charité, La Casa de Papel

6. Marseille (2 seizoenen, 2016 – 2018)

Taal/land?

Frans/Frankrijk

Waarover gaat het?

De eerste Franstalige reeks van Netflix werd niet door iedereen gesmaakt. En verrassend leken vooral kijkers buiten Frankrijk de serie wel goed te vinden. Helaas was dat niet genoeg, en heeft Netflix de show na twee seizoen gestopt. Het had zo’n beetje de Franse House of Cards moeten worden, maar dat heeft Marseille duidelijk nooit als echte ambitie gehad.

Wel staat politiek centraal, want Robert Taro (Gerard Depardieu) moet het na twintig jaar als burgemeester tijdens de verkiezingen opnemen tegen zijn beschermeling, Lucas Barres. Maar naast hun politieke strijd speelt ook hun persoonlijke leven een grote rol in het verhaal.

Voor de fans van …

Suburra, O Mecanismo, House of Cards

7. Narcos (3 seizoenen, 2015 – …)

Taal/land?

Spaanse/Colombia, VS

Waarover gaat het?

Eigenlijk zou deze reeks hier niet mogen staan, want Narcos is niet helemaal Spaanstalige. Natuurlijk spreken Pablo Escobar en z’n entourage de taal van Colombia, maar er zijn ook Amerikanen die voor een Engelstalige noot zorgen. De reeks is echter voor een groot deel anderstalig en is gewoon te goed om hier te ontbreken.

De eerste twee seizoenen behandelen de terreur die drugsbaron Escobar zaaide. Het derde seizoen gaat over de strijd tegen andere drugskartels, want die zijn er ook na z’n dood nog gebleven.

Voor de fans van …

El Chapo, La Casa de Papel, Breaking Bad

8. O Mecanismo (1 seizoen, 2018)

Taal/land?

Portugees/Brazilië

Waarover gaat het?

Een politieke reeks waarin corruptie centraal staat. Het verhaal gaat over Operatie Lava Jato, wat eigenlijk een verzamelnaam is voor een aantal corruptiezaken die de Braziliaanse politie opspoort. Allerlei grote bedrijven zijn erbij betrokken. Het eerste seizoen van de serie telt acht afleveringen.

Voor de fans van …

La Casa de Papel, Suburra, Occupied, Marseille

9. Suburra (1 seizoen, 2017 – …)

Taal/land?

Italiaans/Italië

Waarover gaat het?

Deze serie is eigenlijk een prequel op de gelijknamige film. Intussen is een tweede seizoen besteld. Het verhaal is gebaseerd op waargebeurde feiten. We volgen de strijd om macht en corruptie in Rome en Vaticaanstad. Zowel binnen de georganiseerde misdaad, de politiek als de kerk.

Voor de fans van …

Marseille, Ozark, El Chapo

10. Tabula Rasa (1 seizoen, 2017)

Taal/land?

Nederlands/België

Waarover gaat het?

Netflix komt ook graag in Vlaanderen shoppen, waar veel goede reeksen worden gemaakt. Tabula Rasa wordt intussen ook in het buitenland erg gesmaakt. De serie, met Veerle Baetens in de hoofdrol, gaat over een vrouw die aan geheugenverlies lijdt. Voor de politie is het erg belangrijk dat ze haar geheugen terugkrijgt, want ze is de laatste die een vermiste man heeft gezien. Zelf is ze ook verdacht, en ze kan zichzelf dus ook niet uitsluiten. Langzaam maar zeker worden de wazige beelden in haar geheugen duidelijk. Een serie vol pittige plottwists.

Voor de fans van …

Beau Séjour, Grenseland, Rita

Gesponsorde artikelen