“Door mijn geloof kan en wil ik jou geen hand geven”: moslimvoetballer keert vrouwelijke scheidsrechter de rug toe

Respect voor de scheidsrechter zou normaal moeten zijn in het voetbal, ongeacht of ze nu man of vrouw zijn. Dat betekent, onder andere, dat er voor de wedstrijd handjes geschud worden. Er zijn wel meer voetballers die soms wat lichtzinnig met fair play omspringen, maar deze moslimvoetballer sloeg hier de bal afgelopen weekend wel heel erg mis: “Vanwege mijn geloof kan en wil ik jou geen hand geven”, keerde hij  een vrouwelijke arbiter in de Oost-Vlaamse provinciale competitie de rug toe.

Fair play is iets wat er al van bij de duiveltjes, de allerjongste voetballertjes, ingestampt wordt. Respect voor de tegenstanders en de scheidsrechter, ongeacht welke verschillen er ook zijn, is een punt dat heel veel aandacht krijgt, maar er is toch nog wat werk aan. Je hoort wel vaker iets terugkeren in het nieuws over racisme in het voetbal. En nu er ook vaker een lans gebroken wordt voor meer vrouwen in het mannenbastion van het voetbal, dreigt ook hier meer discriminatie uit voort te komen. 



Discriminatie hoog in het vaandel

En dat is dit weekend pijnlijk duidelijk geworden. In de Oost-Vlaamse provinciale competitie stond een wedstrijd op het programma tussen de reserven van Hamme-Zogge en FC Daknam. Toen voor de wedstrijd de vrouwelijke scheidsrechter Irmgard Van Meirvenne volgens de regels het schoeisel en de scheenbeschermers van de spelers controleerde, weigerde een islamitische voetballer haar de hand. Hij kon en wilde haar de hand niet geven, omdat dat volgens zijn geloof niet mag. Net terwijl de wereldvoetbalbond FIFA verdraagzaamheid zo hoog in het vaandel draagt, vooral tussen spelers van verschillende rassen of religies.

Van Meirvenne reageerde wat onthutst, maar wou er op dat moment niet verder op ingaan. “De andere spelers en de afgevaardigde van FC Daknam hebben heel goed gereageerd en hun excuses aangeboden. Ik verwijt die ploeg niks”, vertelt ze. Maar nu de situatie bekoeld is, zal ze dit toch niet zomaar voorbij laten gaan. “Voor mij als vrouw is dit allerminst aangenaam. Ik wilde even nog eens bij collega’s horen hoe zij zouden reageren. En nu ga ik hier verslag van opmaken. Dit is het niet naleven van fair play-regels én dit is in strijd met de antidiscriminatiewet,” zei ze in de regionale katern van Het Laatste Nieuws. 



Reacties op Twitter

Toen het verhaal Twitter bereikte, kwam een stroom aan geschokte en boze reacties binnen. Van Meirvenne voelt zich gesteund door de vele Twitteraars, en ze hoopt dat dit een positief gevolg krijgt.

1. Aanpassen of oprotten… Tja, was te denken dat dit er zou tussen zitten, zeker?

2. Is religieuze achterlijkheid de oorzaak?

3. Die vrouw verdient respect!

4. Geen respect? Gedaan met voetballen!

5. Wij, brave Vlamingen …

6. De discriminatiewet telt voor iedereen.

Meer
Lees meer...