Erdogan dreigt (opnieuw) met militaire interventie in Syrië

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft gedreigd met een militaire in Syrië om een “veilige zone” te creëren aan de grens tussen de twee landen.

Erdogan wil opnieuw Turkse strijdkrachten naar (en over) de grens van zijn land en Syrië brengen om er een zogenaamde veilige zone te maken die tot ver in het buurland reikt. “We zullen binnenkort nieuwe stappen zetten met betrekking tot de onvoltooide delen van het project dat we zijn begonnen over de 30 kilometer diepe veilige zone die we langs onze zuidgrens hebben ingesteld”, zei de Turkse president maandag.

De militaire operatie zal volgens Erdogan focussen op “de gebieden die centra zijn van aanvallen op ons land en op veilige zones”. De operatie zou beginnen nadat het Turkse leger, zijn inlichtingendiensten en zijn veiligheidsdiensten hun voorbereidingen hebben voltooid. Verdere details gaf hij niet.

Dit is niet de eerste keer dat Turkije een militair offensief plant in de regio. Eerdere operaties werden uitgevoerd op een door Koerden bestuurde zone in het noordoosten van Syrië. Die Koerden herbergen volgens de Turkse regering terroristische groeperingen.

NAVO

Erdogans dreigement komt nadat hij deze maand liet weten tegen de toetreding van Zweden en Finland tot de NAVO te zijn. Hij zou de huidige aanvragen die de Scandinavische landen gedaan hebben dan ook blokkeren.

Verschillende eisen werden aan de landen door Ankara gesteld als voorwaarde voor een ja-stem van Turkije voor het lidmaatschap. Zo vraagt Erdogan de uitlevering van vermeende leden van de Koerdische Arbeiderspartij (PKK) (die hij als terroristen beschouwt) van Zweden en de opheffing van het wapenembargo van de twee landen tegen Turkije.

“Als de landen die het NAVO-lidmaatschap aanvragen naar hun verleden kijken, zullen zij zien dat wij ook aan hen belangrijke bijdragen hebben geleverd tegen de dreigingen die uit het oosten kwamen. Onze houding tegenover de uitbreiding van de NAVO komt niet voort uit onverdraagzaamheid of vijandigheid, maar uit onze principiële houding tegenover de strijd tegen het terrorisme”, aldus de Turkse leider.

(lb)

Meer
Lees meer...