Francken (N-VA) reageert op relletje rond “homofobe” e-mails: “Ironie en (misplaatste) humor”

Een nieuwe dag, een nieuw politiek relletje. Het cdH eist het ontslag van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). De aanleiding? Twee mails uit 2007 waarin hij zich volgens de Franstalige christendemocraten homofoob uitgelaten heeft. Twee jaar geleden, toen de mails uitlekten, verdedigde Francken zich al door te zeggen dat het humor was. En vandaag herhaalt hij dat.

Herinner je je Bas Luyten nog? De ex-N-VA-medewerker die opzijgezet werd nadat hij met N-VA-senator Kim Geybels in een drugszaak verwikkeld raakte, bracht twee jaar geleden twee mails van Theo Francken naar buiten. De mails, die dateren van 2007, waren gestuurd naar de Vlaams Nationale Vrienden, een club binnen N-VA waarvan het bestaan ook al twee jaar bekend is.

In de twee mails nodigde Francken de andere leden uit om “samen de grote lijnen van het bestuur (en vooral het einde) van het land uit te tekenen”. Volgens het cdH zou Francken zich in die mails homofoob uitgelaten hebben. In de mails staat de zin: “Verklikking = de kogel of een nachtje alleen op de kamer met Christian Dutoit.” Dutoit is de homoseksuele hoofdredacteur van het tijdschrift Meervoud. Een reden voor de Franstalige christendemocraten om vanochtend het ontslag van Francken te eisen. 

Excuses van Francken

Francken heeft zich twee jaar geleden al geëxcuseerd voor die mails, door te zeggen dat het humor was. “Extreemrechtse bijeenkomsten organiseren is geen humor, het is strafbaar”, aldus het cdH in een persbericht. “Homofobe uitspraken in geschriften zijn geen humor, het is strafbaar.” De partij wil dat premier Charles Michel (MR) Francken uit zijn regering zet en dat de staatssecretaris het komt uitleggen voor de rechtbank. “Elke minuut die passeert zonder hen (Francken en Jan Jambon) eruit te gooien, zal een bewijs van medeplichtigheid zijn.”

En ook vanochtend heeft Francken opnieuw gereageerd: “Het gaat om mails tussen collega’s die een drink organiseerden. De feiten zijn niet nieuw. Ze zijn in 2011 al uitgebracht en becommentarieerd in de Nederlandstalige media. Onze groep heette de Vlaamse Nationale Vriendenkring. Het gebruik van de afkorting VNV getuigt van zeer slechte smaak. De mails werden geschreven met ironische ondertoon. Het ging om ironie en humor. Maar ik ben er mij ook bewust van dat het misplaatste humor was. Het was een fout waar ik oprechte spijt van heb. Ik excuseer mij dan ook. Ik begrijp dat het personen kan kwetsen, iets wat nooit mijn bedoeling geweest is. Op geen enkel moment heb ik de collaboratie verdedigd en ik veroordeel het zelfs sterk.”

Francken kreeg gisteren ook al de oppositie over zich heen, toen bleek dat hij (samen met onder andere Ben Weyts (N-VA) en Francis Vermeiren (Open Vld)) afgelopen weekend aanwezig was op het verjaardagsfeest van de VMO-stichter en voormalige Volksunie-senator Bob Maes. 

Meer
Lees meer...