Jaar nog maar net begonnen en hitterecords sneuvelen al volop

Een hittegolf teistert delen van Zuid-Amerika en heeft al gezorgd voor recordtemperaturen in verschillende grote steden. In delen van Argentinië is het ongeveer 15 graden boven normaal, terwijl ook Chili, Paraguay en Bolivia ongewone hitte ervaren. Overmatige druk op de elektriciteitsnetten heeft geleid tot wijdverbreide stroomstoringen, waardoor bijvoorbeeld 700.000 mensen in de Argentijnse hoofdstad zonder elektriciteit zitten. Ook elders op het zuidelijk halfrond zijn records opgetekend. Bijvoorbeeld in Australië, waar het op sommige plekken 50 graden werd.

De hitte is al meer dan twee weken ongewoon uitgesproken in Argentinië. In de gebieden ten zuiden van de evenaar is het momenteel weliswaar zomer, maar de metingen liggen desalniettemin een stuk hoger dan wat normaal gesproken zou worden waargenomen in deze tijd van het jaar. In Buenos Aires werd het dinsdag 41,1 graden Celsius. Slechts één dag – in januari 1957 – was warmer in bijna 115 jaar metingen. De recente hittegolf vertegenwoordigt ook de eerste keer sinds 1995 dat de Argentijnse hoofdstad temperaturen van meer dan 40 graden Celsius heeft gezien.

Volgens de Argentijnse Nationale Meteorologische Dienst zijn dinsdag elf records gebroken. Vijf grote steden – Punta Indio, Buenos Aires, Las Flores, El Palomar en San Fernando – registreerden zowel hun hoogste temperatuur ooit voor januari als hun hoogste waarden in minstens 50 jaar. In Córdoba, een stad van 3,3 miljoen inwoners in de strook vlaktes die zich door centraal Argentinië uitstrekt, werd het 43 graden. Verder naar het westen in San Juan, een stad in de luwte van het Andesgebergte ten oosten van de grens met Chili, werd net geen 44 graden gemeten.

Meer dan 50 graden in West-Australië

Het was ook uitzonderlijk heet in het naburige Paraguay en Uruguay, waar de temperaturen tot boven de 40 graden Celsius stegen. In tegenstelling tot hittegolven bij ons, was de relatieve vochtigheid in centraal Argentinië erg laag. De lucht is er kurkdroog en dat is extra gevaarlijk omdat zweet snel verdampt en mensen niet doorhebben dat ze uitdrogen.

Ondertussen is het ook in Australië weer erg warm. Delen van de Pilbara-regio in West-Australië hebben hun warmste dag ooit gemeten met een temperatuur van 50 graden Celsius, een halve graad meer dan het vorige record uit 2011. Karratha, ook aan de noordwestkust, bereikte 48,4°C en overschreed zijn eerdere maximum van 48,2°C.

De eerste analyse van de mondiale temperatuur in 2021 werd deze week gelost en die toonde dat die 1,2°C boven het pre-industriële niveau lag. De afgelopen zeven jaar waren daarmee ’s werelds warmste sinds de metingen begonnen. De Copernicus-gegevens laten zien dat 21 van de 22 warmste jaren zijn aangebroken sinds het jaar 2000. 2022 is dus al meteen goed op weg om zich bij dat rijtje te voegen.

(kg)

Meer
Lees meer...