Het kartel Voor.Gent is officieel een feit

Opluchting bij zowel liberalen als socialisten dit weekend in de Arteveldestad. Achteraf toonden de cijfers (bijna unaniem bij de Open Vld en 80 procent bij Vooruit) een beeld alsof het een formaliteit was, maar vooraf waren er toch zenuwen bij beide partijen, rond de vorming van een stadslijst in Gent. Want er was wel wat kritiek, zeker bij de socialisten, die plots onder een blauwe kopman naar de kiezer gaan.

Waarom is dit belangrijk?

Meer dan vermoedelijk ligt de kern van het toekomstige stadsbestuur van Gent op anderhalf jaar van de gemeenteverkiezingen al vast: de paarse as die al veel langer Gent bestuurt is herbevestigd. Op voorhand, met ‘dank’ aan het nieuwe gemeentedecreet, dat transparantie brengt over voorakkoorden, maar zo ook wel de illusie van spanning weghaalt, bij de verkiezingen.
  • Over de voorkeur van mogelijke coalitiepartners blijft men bij het kartel Voor.Gent bijzonder vaag. De hoop leeft, ook zichtbaar bij interne peilingen, dat het kartel een absolute meerderheid haalt. Maar indien niet, dan moet er nog één of twee partners gezocht worden.
  • Vanuit Groen, dat in principe ook hoog scoort in Gent, is al meermaals de these gelanceerd dat het paarse kartel een coalitie met N-VA zou gaan opzoeken. Daarbij werpt lokale kopman Filip Watteeuw (Groen) zich op als de enige die zo’n intrede van N-VA zou kunnen tegengaan.
  • “Iedereen die Gent wat kent, weet dat de liefde tussen ons en N-VA toch bijzonder klein is hoor”, zo reageerde Mathias De Clercq (Open Vld) wat laconiek, vanmorgen op Radio 1.
  • Zelf heeft Watteeuw een eerder liberaal profiel binnen zijn partij. Met het wegvallen van groene kopvrouw Elke Decruynaere in Gent, verloren de groenen er een veel linksere figuur als boegbeeld. Op papier zou Watteeuw dus ideologisch perfect samen kunnen gaan met het ‘paarse project’. Maar de ambities van Watteeuw, die mikte op de sjerp in 2018, deden de menselijke relaties verzuren, zeker met de voormalige kartelgenoten van Vooruit. Daar pleitte zelfs Daniël Termont, de vorige burgemeester, ultiem voor een kartel met liberalen, afgelopen weekend.
Meer
Lees meer...