Laurents dotatie zou verminderd worden … maar volgend jaar krijgt hij 6.000 euro meer? Hoe kan dat?

Laurents dotatie zou verminderd worden … maar volgend jaar krijgt hij 6.000 euro meer? Hoe kan dat?

Volgend jaar gaat er in totaal 206.000 euro meer naar de Belgische koninklijke familie dan dit jaar. Ook Laurent, die deze zomer nochtans in opspraak kwam, krijgt meer geld: 6.000 euro om precies te zijn. De stijging is een gevolg van de indexering.

De dotaties van de koninklijke familie zijn in België al lang een punt van discussie. Er zijn al veel plannen geweest om ze af te schaffen of te verminderen, maar voorlopig worden alle leden nog altijd royaal vergoed … en daar komt volgend jaar zelfs nog wat bij.

Volgend jaar gaat 13.605.000 euro naar de dotaties en de civiele lijst. Met dat laatste moeten onder andere personeel en werkingskosten betaald worden. Dat is 266.000 euro meer dan dit jaar. Daarnaast vloeit er via allerhande ministeries en departementen nog 22.801.000 euro (60.000 euro minder dan dit jaar) naar de koninklijke familie, onder andere voor bewaking. De totale kost komt dus op 36.406.000 euro, ofwel 206.000 meer dan dit jaar.

Ook opslag voor Laurent, die nog wacht op straf

Alle leden van de koninklijke familie profiteren mee van de indexering. Zo krijgt koning Filip 235.000 euro extra en koning Albert 19.000 euro. Astrid en Laurent moeten het doen met 6.000 euro meer.

Vooral de opslag van prins Laurent is verrassend. Die kwam deze zomer namelijk in opspraak omdat hij aanwezig was op de viering van het negentigjarig jubileum van het Chinese leger. Normaal moet een lid van de koninklijke familie toestemming vragen aan de regering voor ontmoetingen met buitenlandse hoogwaardigheidsbekleders, iets wat nu dus niet is gebeurd.

Laurent werd voor die uitstap door premier Charles Michel (MR) op het matje geroepen en leek éénmalig een deel van zijn dotatie te verliezen. Het zou gaan over zo’n 30.000 euro. Daarover is echter nog steeds geen beslissing genomen omdat Laurent sindsdien officieel ziek is.

Gesponsorde artikelen