Left Right
scrollTop top

‘Louis Theroux: Life on the Edge’: nieuwe documentaireserie over zijn legendarische carrière


Louis Theroux
© (ISOPIX)

Goed nieuws voor fans van Louis Theroux: binnenkort komt er een gloednieuwe vierdelige serie over de 25 jaar lange carrière van de legendarische documentairemaker. In de nieuwe reeks krijgen we naast ongeziene beelden ook recente interviews met enkele oude bekenden te zien.

Life on the Edge (een werktitel), blikt terug op meer dan 60 uur aan beeldmateriaal van Theroux’ bekendste documentaires. De afleveringen bevatten nieuwe interviews met Theroux en enkele van zijn meest memorabele geïnterviewden uit het verleden. Volgens Emma Loach van de BBC zal de nieuwe documentaire “de kijkers toelaten om Louis te zien zoals ze hem nog nooit gezien hebben.”

Lockdownproject

Theroux gaf aan dat hij het idee van de nieuwe serie al een tijd geleden bedacht had: “Al jaren wil ik teruggaan naar de programma’s die ik heb gemaakt, uitzoeken wat er met sommige van de geïnterviewden is gebeurd, hun verhalen bijwerken, en zien wat al die vele uren van tv-maken hebben betekend. De lockdown gaf me de tijd en ruimte om dat te doen.”

“Het waren vreemde en fascinerende maanden terwijl ik hier aan gewerkt heb. Het was vooral leuk om door oude afleveringen van Weird Weekends te graven, een programma dat ik midden jaren 90 gemaakt heb, toen de wereld er heel anders uitzag dan nu. Ik ben echt trots op wat we met deze nieuwe serie hebben kunnen doen”, zegt de Brit.

“Ik denk dat we verrassende thema’s naar voren hebben kunnen brengen. En daarnaast is de nieuwe serie een interessant overzicht van hoe mijn kapsels en brillen in de loop der jaren zijn veranderd.”

Legendarische documentairemaker

Louis Theroux ontmoet Tiger King Joe Exotic.

Louis Theroux (50) geldt wellicht als de beroemdste, en zeker als één van de meest invloedrijke documentairemakers en interviewers van de afgelopen twintig jaar. Hij won onder meer twee BAFTA Awards en werd genomineerd voor een Emmy. Theroux staat er onder andere om bekend erg veel informatie uit zijn geïnterviewden te krijgen, ook al gaven ze eerst aan geen zin te hebben in een gesprek. Als hij gedetineerden vroeg of ze iemand in de bak vermoord hebben, of hij wou van verwoede Vegas-gokkers weten hoeveel geld ze hebben verloren, kreeg hij altijd antwoord. Zijn documentaires over marginale en controversiële individuen en groeperingen gingen de tv-geschiedenis in. In 2011 interviewde hij the one and only Joe Exotic, lang voor de Tiger King-hype dus. Hij sloeg er telkens in om zich volledig thuis te voelen bij zijn gesprekspartners, van nazi-sympathisanten tot transgenderkinderen of bij alcoholisten die op sterven liggen. Terwijl behield de nerdy presentator met het brilletje altijd zijn eigen kenmerkende stijl: pijnlijk eerlijk, soms nogal ongemakkelijk en vaak erg cringey.

Net omwille van zijn vredevolle en aardige persoonlijkheid werd Louis Theroux de laatste jaren het onderwerp van veel internetmemes. De Instagrampagina No Context Louis Theroux eert de populaire documentairemaker door enkele van zijn meest memorabele uitspraken uit hun context te halen, wat soms hilarische plaatjes oplevert. De pagina heeft net geen 150.000 volgers.

De BBC maakte nog niet bekend wanneer Life on the Edge verschijnt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…