De laatste luxe-koortsdroom van Dubai: een “maan-hotel” van 5 miljard dollar

We waren naïef toen we dachten dat ruimtetoerisme de volgende grote rage van de 21e eeuw zou zijn. Dat was immers buiten Dubai gerekend; de Emiraten-stad van vele excessen heeft besloten het concept terug te brengen naar de aarde. Een hotel op de maan, maar dan op onze planeet, is het nieuwe faraonische project van de stadstaat, die zichzelf als een belangrijk toeristisch centrum ziet.

Het nieuwe project, ontworpen door het Canadese architectenbureau Moon World Resorts Inc., bestaat uit een min of meer bolvormig, 224 meter hoog complex. Volgens Michael Henderson, een van de ondernemers achter dit waanzinnige idee, zal het complex een gevel van koolstofvezel hebben, die het oppervlak van de satelliet en zijn verschillende kraters nabootst.

Binnenin zijn de gebruikelijke voorzieningen van een groot bouwwerk in de Verenigde Arabische Emiraten te vinden: een spa, een nachtclub, 4.000 “luxe resortsuites”, waaronder 300 woningen die kunnen worden gekocht door de allerrijksten, zo bericht The Guardian.

Wat als we met de zwaartekracht zouden spelen?

Die luxevoorzieningen alleen zouden natuurlijk veel te gewoon zijn voor Dubai; het Moon Resort belooft een nog extravagantere ervaring te worden. Het vlaggenschip van het resort “zal bezoekers in staat stellen op het maanoppervlak te lopen en een uitgestrekte actieve maankolonie te verkennen”, meldt Henderson. En hoewel hij niet in detail treedt, voegt hij eraan toe dat “het astronautenpak dat u op het maanoppervlak zult dragen, u een bepaald percentage verminderde zwaartekracht zal toestaan.”

5 miljard dollar, 10 miljoen bezoekers per jaar

Dit toekomstige hotel zal het dus mogelijk maken voor honderden of zelfs duizenden mensen die het zich kunnen veroorloven om te ervaren wat slechts 12 mensen op het maanoppervlak hebben meegemaakt. De ontwerpers hopen op 10 miljoen bezoekers per jaar. Men vraagt zich af welke technologie de ondernemers van plan zijn te gebruiken om met de zwaartekracht te spelen, maar het minste wat men kan zeggen is dat de aankondiging de aandacht trekt. Vanuit marketingoogpunt is het al een succes.

Het Moon Resort moet nog worden gebouwd, en er wordt al gesproken over een budget van 5 miljard dollar om het in 5 jaar te bouwen. Maar er komt nog meer: zo moet er eigenlijk een heel stelsel van “maan-hotels” komen, met in totaal vier Moon Resorts, waaronder een in Las Vegas – die andere stad van overmaat. Het is moeilijk te beslissen wat gekker is: een toeristisch verblijf op een ruimtestation, of maanhotels met de optie van verminderde zwaartekracht.

(lb)

Meer
Lees meer...