Misschien wel de meest pijnlijke break-up trend van het moment: ghosting

Herinner je je die jongen nog waar je een tijdje mee wegging? Jullie vonden elkaar superleuk en je vroeg je af of het wat zou kunnen worden. Maar toen beantwoordde hij je berichtjes en telefoontjes plots niet meer. En voor je het wist, was je het slachtoffer geworden van ‘ghosting’, de nieuwste manier om mensen te dumpen via sociale media.

Als jij het nog niet hebt meegemaakt, is er sowieso wel iemand in je vriendengroep. Je bent ‘bezig’ met iemand, jullie hebben er al een paar afspraakjes opzitten (en misschien ook al wat meer). En dan plots, uit the middle of nowhere laat hij niets meer van zich horen. Hij neemt je telefoontjes niet op, stuurt niet terug op je sms’en, niet op Whatsapp (ook al weet hij dat je kan zien wanneer je berichtje gelezen is).

Jullie band was nog niet zo sterk, dus je hart is gelukkig niet helemaal gebroken. Maar je zit toch nog met een reeks onopgeloste vragen. Wat heb je fout gedaan dat hij zomaar verdwenen is? Het enige dat je zeker weet, is dat je het slachtoffer bent geworden van ghosting.

Waarom?

Philippa Perry is een psychotherapeute en vertelt aan Newsbeat (BBC-jongerensite) hoe mensen zich zonder moeite uit het leven van anderen kunnen verwijderen. “Als je je slecht gedraagt binnen jullie gemeenschappelijke sociale kring gaan mensen over je praten en krijg je een reputatie. Maar tegenwoordig gebeurt er meer en meer via het internet. En dan komen de social circles van twee personen niet noodzakelijk overeen.”

Mensen doen vaak aan ghosting om zich minder schuldig te voelen. Je kan iemand opbellen en zeggen “Afgelopen nacht was leuk, maar ik wil liever niet meer met je afspreken.” Dan krijg je een hele reeks vragen en ga je je alleen nog maar slechter voelen. Dus dan is het makkelijker van gewoon niet te laten horen.

bbc.co.uk

Wat als je geghost bent?

Perry heeft wat tips die de breakup wat moeten verzachten. “Doe alsof je ex een kussen is.” Plak een (lelijke) foto van zijn hoofd op een kussen en doe daar je relaas tegen. Verspil geen tijd met het te sms’en, dan voel je je nog slechter omdat hij niet heeft geantwoord. Je kan nadien het kussen ook nog in brand steken als je wil.

Verder mag je jezelf ook niet de schuld geven. Je weet niet waarom je geghost bent. En misschien zal je dat ook wel nooit weten. Maar laat dat niet de reden zijn om onzeker te zijn over jezelf, of niet meer op afspraakjes te gaan.

“Ga ook echt niet veralgemenen,” vult Perry nog aan. “Mensen die veel op Tinder zitten krijgen een heel ander beeld van mannen en vrouwen. Vrouwen zijn alleen maar uit op sperma en mannen willen alle seks van de wereld maar nergens aan gebonden zijn.” Natuurlijk is niet iedereen zo maar dat vergeten we wel eens.

En als je de drang voelt zelf iemand the ghosten?

De therapeute is duidelijk een tegenstander van de nieuwe trend. “Het is echt heel gemeen om iemand te ghosten, doe het gewoon niet,” zegt ze. Als je besloten hebt dat je niet meer met iemand wil afspreken, zeg het ze dan ook gewoon. “Het is heel erg egoïstisch om jezelf zo makkelijk mogelijk uit de voeten te maken en de andere met alle vragen te laten zitten.” “Just say bye if you’re going to say bye.”

Bron: BBC

Meer
Lees meer...