NMBS heeft nieuwe CEO: ex-baas Electrabel Sophie Dutordoir (en N-VA krijgt haar mannetje De Bode bij Infrabel)

NMBS heeft nieuwe CEO: ex-baas Electrabel Sophie Dutordoir (en N-VA krijgt haar mannetje De Bode bij Infrabel)

De tijd drong voor Jo Cornu, de huidige CEO van de NMBS. Al maanden wilde hij op pensioen, maar de regering heeft nu een opvolger gevonden. Het is zowat het enige grote dossier dat nu voor het einde van dit jaar beslist is. Sophie Dutordoir, de voormalige baas van Electrabel, is de opvolger van Cornu. N-VA krijgt met vertrouweling Herman De Bode de voorzitter van Infrabel.

De sfeer zit niet bepaald goed in de federale regering. Na de pijnlijke uitschuiver over de State of the Union, waar de premier er niet in slaagde een akkoord te maken rond de hervorming van de vennootschapsbelasting en de meerwaardebelasting, loopt het niet lekker.

Met de NMBS had de eerste minister Charles Michel (MR) de kans om toch nog eens te laten zien dat er beslissingen genomen worden. En dat is dus gelukt: Sophie Dutordoir wordt de nieuwe baas.

Het dossier zat moeilijk in elkaar: eigenlijk was de spoeling van kandidaten erg dun. Er waren nog vier kandidaten over: de voormalige baas van Electrabel Sophie Dutordoir, de CEO van vliegtuigbouwer Sonaca Bernard Delvaux, Jean-Paul Van Avermaet van het securitybedrijf G4S en Olivier Henin, nu financieel directeur bij de NMBS en ex-kabinetchef van Didier Reynders (MR).

Maar de huidige minister van Mobiliteit François Bellot (MR) wilde absoluut vasthouden aan het loonplafond voor overheidsbedrijven. Dat voerde de vorige socialistische premier Elio Di Rupo (PS) in, en houdt in dat er maximum 290.000 euro jaarloon mag worden gegeven. Maar voor een CEO van dit kaliber is dat wel erg weinig.

Nog wat extra mandaten, onder meer bij Bpost

Ironisch genoeg geldt dat niet voor Dutordoir, omdat die al genoeg andere bestuursmandaten heeft, onder andere bij Bpost. Overigens is dat niet echt een uitzonderlijke situatie: veel overheidsmanagers hebben allerlei mandaten. Ze kreeg in het politieke spel rond de benoeming een stevige CD&V-stempel, ze werkte jaren voor christendemocratische kabinetten. Maar nadien raakten die banden behoorlijk los, ze bouwde een impressionante carrière bij energiespeler Electrabel.

Door de keuze van Dutordoir is meteen ook de stoel van de voorzitter van de raad van bestuur van de NMBS ‘veilig’: die is van Claude Fontinoy. Hij is de absolute vertrouweling en fixer van Didier Reynders, een absolute dinosaurus die niemand zomaar opzij kan zetten. Want binnen de NMBS geldt dat de CEO en de voorzitter van de raad van bestuur van een andere taalgroep moeten zijn. Ook Reynders haalt dus z’n slag thuis.

Open Vld en N-VA zijn toch wat de verliezers: ze pleitten heel sterk tegen de terugkeer van “de oude cultuur”. Dutordoir was niet echt hun keuze. Daarvoor eisten ze dat de bezem door de hele top van NMBS en Infrabel zou gaan: zowel bij het management, als bij de verdeling van de zitjes in de raad van bestuur.

Die slag is toch een beetje thuis gehaald door N-VA: Herman De Bode, ex-kabinetschef van Jan Jambon (N-VA) en ex-consultant bij McKinsey wordt de nieuwe voorzitter van Infrabel, de spoornetbeheerder. De Bode staat bekend voor z’n sturm und drang. N-VA was wel al langer op zoek naar een post voor De Bode, onder meer de Antwerpse haven viel in die context. N-VA haalt ook meer bestuurders binnen, vijf in totaal. Er zijn wel twee zetels bijgekomen.

epa

Gesponsorde artikelen