Left Right
scrollTop top

Tuinieren of wandelen kan risico op prostaatkanker halveren


Oud Koppel
© Pexels

Mannen die op dagelijkse basis veel bewegen hebben minder kans om prostaatkanker te krijgen. Dat wijst een nieuw Brits onderzoek uit. Het risico op prostaatkanker kan zelfs met de helft dalen als je actief bezig bent. Haal dus die dansbenen maar naar boven.

Een Brits onderzoeksteam kwam met opmerkelijke resultaten op de proppen. Zo toonde het team aan dat als je dagelijks veel beweegt, je kans op prostaatkanker daar opmerkelijk mee naar beneden gaat. Tuinieren of wandelen kunnen een veel groter positief effect hebben dan eerst gedacht werd.

51 procent

Het onderzoeksteam werd gesponsord door het World Cancer Research Fund en Cancer Research UK. De onderzoekers maten de fysieke activiteit van 79.148 mannen met prostaatkanker en 61.106 mannen zonder prostaatkanker. De deelnemers waren allemaal ouder dan 50 jaar.

Daarnaast keken de researchers ook naar de verschillende eigenschappen in het DNA van de proefpersonen. Dat deden ze zodat ze niet alleen moesten vertrouwen op wat de deelnemers zeiden over hun levensstijl, maar ook effectieve maatstaven hadden voor het onderzoek.

De resultaten van de studie waren wel opmerkelijk. Zo konden de onderzoekers aantonen dat mannen die het meest actief waren hun kans op prostaatkanker met 51 procent konden verminderen in vergelijking met de minst actieve mannen. Onder de meest actieve mannen, verstaan we mannen die ongeveer twee en een half uur per week bewegen. Dat komt neer op ongeveer 20 minuten per dag.

“Hoe actiever, hoe beter”

“Onze studie toont aan hoe actiever je bent, hoe beter voor je gezondheid. We willen aanraden dat mannen zo actief mogelijk zijn. Je moet niet ineens een sport beoefenen, maar gewoon bewegen. Wandelen of tuinieren kan je al makkelijk inbouwen in je dagelijkse routine”, vertelt dokter Sarah Lewis aan The Independent. Zij is een professor in de genetische epidemiologie aan de Bristol Medical School en hoofdauteur van het onderzoek.

Ook al was het onderzoek voor een deel gebaseerd op DNA, toch was het effect daarvan op prostaatkanker klein. Dat wijst erop dat fysiek actief zijn zal leiden tot de grooste voordelen wat betreft prostaatkanker.

“Deze studie is de grootste ooit in zijn soort. We gebruikten een relatieve nieuwe manier om te ontdekken wat prostaatkanker veroorzaakt. Daaruit bleek dus inderdaad dat die beweging harder doorweegt dan we eerst dachten. We hopen met deze studie dat we mannen aanmoedigen om meer te bewegen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…