Het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos wil de productie van satellieten gevoelig opdrijven. Daarvoor zullen twee nieuwe fabrieken worden gebouwd. Dat heeft Yuri Borisov, directeur van Roscosmos, in een interview met de Russische zakenkrant Vedomosti, gezegd.
Er zal voor de financiering van de projecten bij investeerders een kapitaal van 50 miljard roebel (678 miljoen euro) worden opgehaald.
Waarom is dit belangrijk?
Rusland heeft in de productie van satellieten een aanzienlijke achterstand op de Verenigde Staten en China, momenteel zijn grootste rivalen in de ruimte. Met belangrijke investeringen in bijkomende productiecapaciteit wil Rusland die achterstand ophalen.
Uitgifte obligaties: Om de nodige fondsen voor de projecten te verzamelen, wil Roscosmos obligaties uitgeven.
De effecten zouden op de financiële markten in Rusland worden aangeboden. Roscosmos zou voor de financiering zowel op banken als particuliere investeerders rekenen.
De obligaties zouden een looptijd van vijftien en twintig jaar hebben. Roscosmos plant volgens Borisov volgend jaar een eerste uitgifte ter waarde van 10 miljard roebel.
Volgens Borisov zal een eerste fabriek wellicht worden ingeplant in Krasnojarsk, een stad in Oost-Siberië op 3.300 kilometer van Moskou.
De keuze voor Krasnojarsk is volgens de topman van Roscosmos echter weloverwogen, want hij benadrukt dat daar alle competenties aanwezig zijn die de fabriek nodig heeft.
De tweede fabriek zal vermoedelijk worden opgetrokken in de buurt van Moskou, waar een belangrijk potentieel aanwezig is van bedrijven waarmee eventueel een samenwerking kan worden opgezet.
“Er moet voor gezorgd worden dat materialen en componenten niet door het hele land vervoerd moeten worden”, verduidelijkte Borisov.
Privébedrijven: Borisov benadrukt dat Rusland op dit ogenblik een vijftiental satellieten per jaar produceert. Daarmee heeft het land een grote achterstand op de Verenigde Staten en China.
Tegen midden dit decennium zou Rusland al tweehonderd tot tweehonderdvijftig satellieten per jaar moeten kunnen produceren.
China heeft nu al een productiecapaciteit van meer dan vijfhonderd satellieten per jaar.
Voor de lancering van de satellieten zou zowel over Russische overheidsdiensten als particuliere bedrijven beroep worden gedaan.
Borisov denkt in Rusland aan een samenwerking met bedrijven zoals Megafon, Beac, Gazprom Space Systems, Barl en Sitronics.
Daarnaast ziet hij ook mogelijkheden in een collaboratie met de academische wereld. Daarbij denkt Borisov onder meer aan instellingen zoals het Instituut voor Fysica en Technologie van Moskou, de Samara National Research University en de Faculteit voor Ruimteonderzoek van de Staatsuniversiteit van Moskou.