Schandalen teisteren de MR: Armand De Decker zou 500.000 euro smeergeld ontvangen hebben

De satirische Franse krant Le Canard Enchaîné heeft de jacht geopend op onze minister van Staat Armand De Decker (MR). De Decker zou smeergeld ontvangen hebben van de miljardair Patokh Chodiev, die van oorsprong Kazach is, in ruil voor een versnelde goedkeuring van de Afkoopwet in 2011. Le Soir spreekt van een half miljoen euro. De Decker reageert woest, dreigt met een klacht en zegt zelf dat het gaat om vergoedingen voor zijn juridische prestaties voor Chodiev.

Le Canard Enchaîné, een gereputeerd satirisch blad in Frankrijk dat er niet al te vaak naast schiet met onderzoeksjournalistiek, pakte eerder deze week uit met de onthulling dat Armand De Decker (MR) zo’n 700.000 euro zou ontvangen hebben om in 2011 de Afkoopwet sneller te laten goedkeuren door het parlement. Die wet maakt het mogelijk om in een strafrechtelijke procedure sneller een minnelijke schikking overeen te komen in plaats van een straf te vorderen. 

De van oorsprong Kazachse miljardair Patokh Chodiev zou volgens Le Canard Enchaîné De Decker omgekocht hebben, zodat hij gebruik kon maken van de wet als het erop aan zou komen. Chodiev had die wet snel nodig, want hij wilde helikopters verkopen aan Kazachstan. Daarvoor had hij blijkbaar een “propere naam” nodig. En De Decker wilde blijkbaar wel een handje helpen.

700.000 of 500.000, er is veel geld betaald

Le Soir brengt naar buiten dat De Decker zo’n half miljoen aangaf via een bvba die enkele maanden na de goedkeuring van de Afkoopwet werd opgericht. De Decker verdedigt zichzelf en zegt dat het niet om smeergeld gaat.

Maar hij ontkent niet dat er veel geld betaald is. Hij zegt dat die som de vergoeding was voor de juridische prestaties van verschillende dossiers gaat die hij leverde aan Chodiev. Op radiozender Bel-RTL haalde De Decker het beroepsgeheim van advocaten aan om geen verdere informatie te geven. 

MR onder vuur

Daarmee doet De Decker zijn partij MR allerminst een plezier. Want de sfeer van minstens belangenvermenging, en waarschijnlijk corruptie, hangt zo als een donkere schaduw over de Franstalige liberalen. Want uitgerekend deze week draaide ook Serge Kubla in de gevangenis. Kubla is ook een oud boegbeeld van de partij.

Hij werd begin deze week aangehouden op verdenking van “corruptie van een persoon met een publieke functie in een ander land”. De voormalige Waalse minister van Economie wordt verdacht van tussenkomst in omkoping van Congolese ambtenaren door de industriële groep Duferco. Hij zou 20.000 euro gegeven hebben aan de echtgenote van de Congolese eerste minister Adolphe Muzito. 

Dat het wat te gortig wordt met die schandalen beseffen ze bij de partij van de premier maar al te goed. Willy Borsus (MR), minister van onder andere KMO’s, Landbouw en Zelfstandigen, zei in een interview met radiozender RTBF vanochtend dat de bedragen die Le Soir publiceert “onthutsend” en “schijnbaar problematisch” zijn. 

Belgische identiteit

Patokh Chodiev heeft sinds 1997 de Belgische identiteit, die hij bemachtigde met hulp van diezelfde Serge Kubla, de burgemeester van Waterloo en eveneens van de partij MR. Ondanks dat Chodiev geen Nederlands, Frans of Duits sprak, een van de voorwaarden om Belg te worden in die tijd, kreeg hij een Belgische identiteitskaart. Bovendien had de Veiligheidsdienst al gewaarschuwd voor zijn connecties met de maffia. 

Het is trouwens niet de eerste keer dat de naam Chodiev opduikt in een schandaal. Tractebel, een dochterbedrijf van de Franse groep Suez, begon in 1996 kerncentrales in Kazachstan te exploiteren. Een jaar later mochten ze een gaspijp van 8.000 kilometer lang exploiteren. Chodiev was betrokken in het schandaal en werd vervolgd voor schriftvervalsing en het witwassen van geld.

Meer
Lees meer...