‘Scooby-Doo’-bedenker Joe Ruby overleden

Joe Ruby veranderde de kindertelevisie volledig toen ie in de jaren 1960 Scooby-Doo bedacht, samen met Ken Spears. De legendarische animator overleed eerder deze week, volgens Amerikaanse media “om natuurlijke redenen”. Ruby is 87 geworden.

De naam Joe Ruby zegt je misschien niet veel. Maar wat de man bedacht heeft, is des te bekender. Ruby is namelijk één van de bedenkers van Scooby-Doo, de hond die samen met z’n baasje en z’n detectievevrienden misdaden oploste.

Te gewelddadig televisielandschap

Ruby en Ken Spears kwamen met Scooby-Doo, Where Are You! op de proppen in 1969. Ze bedachten samen een programma nadat heel wat ouders klaagden over de gewelddadige thema’s die toen opdoken in kinderprogramma’s.

Ruby en Spears schreven de eerste vijf afleveringen van Scooby-Doo, Where Are You! en begeleidden de rest van de reeks, die tot 1976 liep. Sindsdien werden verschillende spin-off-reeksen en reboots over Scooby-Doo gemaakt. De meest recente is de film Scoob!, die in mei verscheen.

De twee richtten later nog Ruby-Spears Production op, waarmee ze onder andere Alvin and the Chipmunks maakten, een serie die 9 seizoenen telt en in 1983 voor het eerst op antenne ging. Hij heeft ook een tijdje gewerkt als animator voor Disney.

Legende

Ruby heeft heel wat betekend voor het televisielandschap. Maar het zijn vooral de Scooby-Doo-franchise en de programma’s die hij in de jaren 1970 bedacht, die daarvoor verantwoordelijk zijn. Volgens entertainmentmagazine Variety stierf Ruby op 87-jarige leeftijd aan “natuurlijke oorzaken”.

Hij laat z’n vrouw (waarmee hij al 63 jaar getrouwd was), vier kinderen en tien kleinkinderen achter. Benjamin Ruby, één van z’n kleinkinderen, vertelde over z’n opa. “Hij is nooit gestopt met schrijven en creëren, zelfs niet toen hij verouderde.”

Meer
Lees meer...