Serie om in lockdown te bingewatchen: ‘Self Made: Inspired By The Life Of Madam C.J. Walker’ is goed voor een paar uur broodnodige feelgood-tv

Netflix

Laten we ons optimisme niet verliezen: diegenen die nu thuiszitten (en nog werk hebben) zijn de gelukzakken onder ons. Toch kan ook dan de verveling genadeloos toeslaan. Anno 2020 hebben we gelukkig internet én een gigantisch aanbod aan series om te streamen. Die schrikwekkend lege agenda maakt dit misschien wel de ideale aangelegenheid om een aantal series te zien waar je nooit eerder aan bent toegekomen. Wij geven in de komende weken een aantal voorzetjes.

En omdat het niet altijd zwartgallige dingen moeten zijn die je angsten aanzwengelen en je dromen kleuren, zijn we begonnen aan Self-Made: Inspired By The Life Of Madam C.J. Walker. In vier afleveringen wordt het verhaal verteld van de eerste zwarte vrouw die self-made miljonair werd. Ze deed dat door in het begin van de 20e eeuw haarproduct te verkopen. Haarproduct, inderdaad. Het is bovendien ook de tweede productie in korte tijd na de Oscarwinnende kortfilm Hair Love die het belang van mooi en gezond haar benadrukt. Iets om bij stil te staan nu we niet meer naar de kapper kunnen.

Octavia Spencer speelt Sarah Breedlove, een wasvrouw die ongelukkig is met het leven waar ze inzit. Door haar muizenissen, haar gewelddadige echtgenoot en haar geldzorgen stopt Sarah met dromen en samen met de stress begint haar haar uit te vallen. Dan klopt  Addie Munroe (Carmen Ejogo) op een dag aan met haarproduct en op een paar maanden tijd won Sarah haar haar én haar zelfvertrouwen terug.

Netflix

Wanneer Sarah vervolgens de straat ook op wil gaan en als levend voorbeeld wil dienen om Addie’s haarproduct aan de man te brengen, is Addie daar sterk op tegen en wijst ze haar op een grove manier af, met commentaren als “Zelfs op je zondagse best lijk je zo van de plantage te komen” en “Ik wil niet dat jouw soort met mijn producten geassocieerd wordt.”

Netflix

Maar we kennen Octavia Spencer ondertussen: ze kiest keer op keer voor zwarte vrouwen die rake klappen krijgen van het leven, maar wel weer rechtkrabbelen en uiteindelijk ook overwinnen. Dat is hier niet anders. Ze keert Addie de rug toe, bedenkt haar eigen haarmiddeltje, verhuist naar Indianapolis en richt daar een haarsalon op.

Dat is niet het einde van het verhaal. Het noodlot zoekt altijd weer een weg en dus gebeurt er hier ook nog heel wat meer dat je zelf ontdekken mag. Self Made: Inspired By The Life Of Madam C.J. Walker doet een beetje denken aan Joy, de film met Jennifer Lawrence over een doodgewone huisvrouw die op tv bezems ging verkopen. Alleen is deze versie interessanter en beter. Waar Joy ons fameus de keel uithing hebben we ’t wel voor de zelfzekere, ambitieuze en principiële Sarah die opbokst tegen alle vooroordelen die heersen in haar tijdvak en tegenover haar geslacht. “Keer nooit terug naar iets dat je gebroken heeft” is één van haar deviezen.

Vrouwelijk ondernemerschap

Het element dat Self-Made: Inspired By The Life Of Madam C.J. Walker doet uitsteken boven Joy is het feit dat deze mini-reeks op dubbele fronten inzet. Het gaat hier niet alleen om het persoonlijke succes van Sarah, maar wel om een zwarte vrouw die droomt van een betere toekomst voor een hele generatie zwarte vrouwen. Die zich inzet voor vrouwelijk ondernemerschap en een hele generatie vrouwen deed dromen van mogelijkheden, van vrijheid en van het benutten van hun potentieel.

Netflix

Maar laten we ook C.J. Walker zelf niet vergeten, hier vertolkt door Blair Underwood. Eindelijk zien we eens een mannelijk personage dat we een feminist zouden kunnen noemen: C.J. gelooft in zijn vrouw, stimuleert haar en gaat zelfs mee in haar bedrijf werken, dat op haar naam staat. C.J. wordt daarvoor uitgelachen door andere mannen (“Nu is het duidelijk wie er thuis de broek draagt!”) en zijn vader (Garrett Morris) raadt het hem af met de gevleugelde woorden “Never get your money where you get your honey.” Maar Walker doet het toch.

Hij is trouwens niet de enige, want er is ook Ransom (Kevin Carroll), die Sarah in haar bedrijf juridisch en administratief ondersteunt. Over zijn vrouw Nettie (Zahra Bentham) zegt hij: “Ik mag dan wel de diploma’s hebben, zij heeft de hersenen.” En eerlijk: het is een opluchting om eens geen misogyne verachtelijke mannelijke personages te zien, maar gewoon fijne kerels die hun vrouw oprecht graag zien en het beste voor hen willen. Het is dan ergens ook jammer dat net die steun en toeverlaat die C.J. Walker was, later van zijn voetstuk valt.

Self-Made: Inspired By The Life Of Madam C.J. Walker is ongevaarlijke, maar donders goed gemaakte televisie. Een tussendoortje, maar wel een heel aangenaam tussendoortje. Een mini-reeks die je over de vier afleveringen heen op zijn minst een aantal keer zal doen glimlachen. En dat lijkt me precies wat we dezer dagen nodig hebben.

Self-Made: Inspired By The Life Of Madam C.J. Walker is nu te bekijken op Netflix.

Gesponsorde artikelen