Socialistische FGTB nu al in actie tegen regering MR-cdH die nog niet bestaat: Waalse luchthavens plat op 30 juni

De Franstalige politiek verkeert in een diepe crisis, nu er eigenlijk geen werkende regeringen meer zijn voor Wallonië en Brussel. Maar er zijn nog zekerheden: de FGTB, de Waalse vleugel van de socialistische vakbond… gaat staken. Ze dreigen er mee om op 30 juni de luchthavens te blokkeren, als antwoord op een nieuwe, nog niet bestaande coalitie van cdH en MR.

Opgelet als je plant te vliegen vanuit Charleroi of Luik op 30 juni. Want de kans is zeer groot dat dat lastig wordt. De FGTB kondigt immers aan dat acties “zeer waarschijnlijk” zijn. “Onze redenen van ontevredenheid dreigen steeds groter te worden”, zo zegt Thierry Bodson, de baas van de Waals socialistiche vakbond aan L’Echo.

De onvrede broeit al langer bij de vakbond, maar nu het vooruitzicht opduikt van een Waalse regering zonder de PS, gaan ze in overdrive. Want voor de FGTB is een nieuwe coalitie, waarbij de MR in de regering komt, een haast onaanvaardbaar vooruitzicht.

“Als de MR echt in de regering komt, dan dreigen een hele reeks akkoorden op de helling te komen”, zo zegt de vakbond. Ze spreken van “een getekend akkoord” om een vervroegd einde van de loopbaan voor meer ervaren ambtenaren toch mogelijk te maken. Dat is allemaal onderhandeld met Christophe Lacroix, de PS-minister van Ambtenarenzaken. Maar geldt die regeling nog onder een nieuwe coalitie? Dat valt te betwijfelen. En daar wil de FGTB nu al actie tegen gaan voeren.

Er stonden nog twee vergaderingen gepland met Lacroix. Maar die zijn geannuleerd. Niet onlogisch: de facto werkt de Waalse regering niet meer. Technisch gezien is die niet afgetreden of gevallen (dat kan ze niet) maar het cdH heeft de zaak opgeblazen en dus kan er niets meer beslist worden.

Maar de FGTB wil er niets van weten. Zij willen het cdH herinneren aan “hun engagement”. “Dat akkoord is al getekend hé.” Als er niets gebeurd, dan gaat dus overal het blok erop.

Geen nieuws van het front

Ondertussen schiet het geen meter op met een nieuwe coalitie, of toch niet in Brussel. In Wallonië is cdH en MR perfect mogelijk, en dat zal meer dan waarschijnlijk ook gebeuren. In Brussel zit Olivier Maingain van DéFI in een zetel, hij is nodig voor coalities.

Op twitter vocht Maingain een robbertje uit met Joëlle Milquet (cdH). Hij had geeist dat het cdH Milquet eerst uit de partij gooide, voor hij aan tafel zou gaan met die partij. Maar Milquet liet op twitter fijntjes weten “dat DéFI wel gewoon al twee jaar samen met haar in de Brusselse regering zit”. De twee hadden ook afgesproken een verzoeningsetentje te doen, wat Milquet op twitter aankondigde. Daarop liet Maingain weten “dat hij dat enkel uit beleefdheid deed, niet om ook maar iets toe te geven”.

De PS is dan weer bezig met Ecolo op de vrijen. De Brusselse ministerpresident Rudi Vervoort (PS) lanceerde openlijk het idee om het cdH te vervangen door Ecolo, in een coalitie met DéFI en PS in Brussel. Maar dat scenario is erg onwaarschijnlijk: de groenen hebben er weinig bij te winnen. En aan Vlaamse kant wil niemand Groen erbij, als Ecolo aan Franstalige kant aansluit in Brussel.

epa
Meer
Lees meer...