Left Right
scrollTop top

Segers (sp.a) veroordeelt samenwerking tussen VRT en Streamz: “Vlaming betaalt al belastingen voor fictie”


VRT Streamz Segers sp.a samenwerking
© wiki

Vlaams parlementslid Katia Segers (sp.a/Vooruit) beweert dat het akkoord tussen de VRT en Streamz “ontransparant en onwettig” is. Segers spreekt van “een duidelijke overtreding naar de letter en de geest van het mediadecreet”. Ze vindt het onder andere niet kunnen dat de Vlamingen voor fictie van de openbare omroep zouden moeten betalen met een abonnement, terwijl daarvoor net de belastingen dienen.

De VRT stelt als openbare omroep een deel van haar catalogus ter beschikking van Streamz, waaronder drie nieuwe reeksen. Die komen in eerste instantie enkel in preview enkel op de nieuwe streamingdienst. Volgens Segers mislopen de productiehuizen en acteurs door die online previews heel wat inkomsten.

(Streamz, Disney+ of Netflix: welke haal je best in huis?)

Belastingen

Segers wijst er in De Standaard ook op dat de Vlaming via zijn belastinggeld al betaalt voor fictiereeksen van de VRT. Daarom is de samenwerking tussen DPG Media en Telenet, de initiatiefnemers van Streamz, en de VRT volgens haar “niet transparant”: “Dat voedt de ongerustheid vanuit vele hoeken dat het lineaire VRT-aanbod, maar ook het gratis streamingplatform VRT NU, dreigen uitgehold te worden. Het kan niet zijn dat het VRT-aanbod, waarvoor de Vlaming reeds betaalde via zijn belastinggeld, in preview achter de betaalmuur zou verdwijnen en pas maanden later op VRT zelf te zien zijn.”

Ze zegt dat het feit dat de Vlaming twee keer moet of kan betalen voor dezelfde serie in strijd is met het mediadecreet.

(Lees hier ons interview met De Bende van Jan De Lichte-regisseur Robin Pront.)

Black-Out

Het toppunt is volgens Segers dat de VRT-productie Black-Out in preview op Streamz getoond wordt terwijl Telenet de reeks mee financierde. Zo is Telenet verplicht om mee te investeren in lokale content.

“Het mediadecreet stelt duidelijk dat het verboden is om investeringsverplichting-reeksen in preview en niet in open net te tonen”, zegt Segers. “Hier is dus sprake van een duidelijke overtreding naar de letter en de geest van het mediadecreet.”

Segers snapt dan ook niet waarom de VRT “te veel goodwill” toont aan DPG Media en Telenet. “Voelt de VRT zich zodanig opgejaagd door de minister van Media (Benjamin Dalle (CD&V), red.), met wie de VRT nu onderhandelt over een nieuwe beheersovereenkomst? Of werd de VRT onder druk gezet?”, vraagt ze zich openlijk af.

(Streamz: deze 9 series kan je vanaf de lancering bekijken.)


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  44.474.616
 • Aantal
  doden
  1.173.928
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  368.337
 • Aantal
  doden
  11.170