We hadden het altijd moeten weten: dit is De Mol!

Wat een spanning in De Mol, maar toen kwam gehuld in mist in de duisternis plots Gilles tevoorschijn. Voor de ene was hij al vanaf de eerste aflevering de favoriet om De Mol te zijn, maar veel kijkers zijn Gilles hooguit met het einde in zicht beginnen verdenken. Dat Cathy met de grote pot gaat lopen, is minder verrassend. En Hanne blijft met lege handen achter, al heeft ze het als totale underdog toch heel lang uitgezongen.

Eigenlijk hadden we het altijd moeten weten. De Mol mag niet te veel opvallen, en dat heeft Gilles doorgaans niet gedaan. We noemden hem ooit de miniversie van Bruno, iemand die zich niet liet opmerken op de momenten dat er geld te verdienen was, maar iemand die ook niet opvallend proeven deed mislukken. Gilles ging dan ook nog eens vol voor de vrijstellingen, waardoor we hem nog meer gingen ontzien.

Het sleutelmoment

Hét moment waarop veel kijkers volgens ons de beslissende keuze omtrent Gilles hebben gemaakt, was de loopproef in Buenos Aires. Terwijl Bruno van zijn degoutante sandwich zat te genieten, Hanne en Stijn aan het knutselen waren, en Cathy door kranten zat te ploeteren, probeerde Gilles de metro waar zijn naamgenoot De Coster in zat, voor te blijven. Dat lukte en hij kwam uitgeput aan, terwijl de anderen de proef hadden doen mislukken. Hij was de enige die zich toen niet verdacht heeft gemaakt.

Zou het niet kunnen dat Gilles daar een beetje hulp heeft gekregen? Of zou het niet mogelijk zijn dat iemand hem via een oortje op de hoogte hield? Want als hij in zijn opzet was geslaagd, dan zou hij een kleine jackpot hebben verdiend. Maar nu leek hij de onschuld zelve. Wie daarin was getrapt, had Gilles voorgoed afgeschreven. Wie dat niet deed, zat plots op het goede spoor. We zullen tot volgende week moeten wachten, maar Gilles verklapte ons wel al dat dit inderdaad een sleutelmoment was. Al heeft hij naar eigen zeggen geen hulp van een taxi gekregen en de hele afstand gelopen. Afwachten tot de compilatie van volgende week dus.

Cathy verdacht Gilles al lang

Die andere favoriet Hanne was dus echt zo onschuldig als ze overkwam – en ja, die ‘Return December’ was echt dé blunder van acht weken De Mol. Maar aan de andere kant is ook het knap dat zij de finale heeft gehaald. Manuella, Stijn, Marc en Hanne, … dat waren de meest onschuldige figuren tijdens de eerste twee afleveringen. Manuella en Marc gingen mede daardoor al snel naar huis. Maar samen met Stijn heeft ze het lang uitgezongen. Voor veel kijkers moest ze De Mol wel zijn, als ze zo lang in het spel kon blijven.

Dat Cathy het spel wint, hoeft geen verrassing te heten. Ze was de meest fanatieke van allemaal. Interessant weetje: ze is Gilles beginnen verdenken op de bananenboot, dus al een hele tijd geleden. Wat hij daar precies gedaan heeft, zullen we andermaal pas volgende week te zien krijgen. Cathy werd door de andere kandidaten het meest verdacht, maar in Vlaanderen was ze tijdens de finale echt wel de grote outsider. Ze heeft Hanne wel altijd in bescherming genomen, was dat om niet met de sterkste naar de meet te moeten gaan?

Flauwe, maar spannende finale

De laatste aflevering zelf was vooral spannend door de nakende ontknoping. Voor de rest kregen we een lang uitgesponnen afscheid, en natuurlijk nog een pak mooie beelden van Argentinië. Voor Gilles was het als Mol geen zwaar slotakkoord. Niet alleen was er eigenlijk niet bijster veel geld meer te verdienen, de andere kandidaten hadden er ook meer zin in om zich nog eens flink te laten verwennen. Hanne koos daar als eerste voor door zich te laten masseren.

Waar ze achteraf wel spijt van zullen hebben, is het feit dat ze al die mooie prijzen hebben laten schieten. Gilles kon een jaar gratis naar de bioscoop, Cathy misloopt een luxecruise. Telkens moest één van de drie deelnemers het voorstel van Gilles afwijzen, maar dat wisten ze niet van elkaar. Uiteindelijk brengt Hanne de groep 2.000 euro op door de kans om met een parapente te vliegen aan zich voorbije te laten gaan. Tot Cathy en Gilles besloten om geld uit de pot op te offeren om haar die ervaring toch te gunnen. Het ging er allemaal heel losjes aan toe.

Gilles hoort wie De Mol is

De laatste proef kon alles bepalen, want behalve het geld was er de kans te verdienen om de Mol met zekerheid te ontmaskeren. Behalve als de Mol natuurlijk zelf met de overwinning ging lopen. Gilles mocht één vraag stellen aan twee hotelgasten die wisten wie de Mol was. Eén van hen zou liegen, terwijl de andere de waarheid vertelde. Hij moest dus aan allebei vragen wie volgens de andere de Mol zou zijn. De naam die hij dan kreeg was het dus zeker niet. In zijn geval was die vraag voor beide klikspanen plots dus heel complex, want de Mol zelf zat voor hen. We zijn benieuwd waarover dat gesprek ging.

De maskers zijn afgevallen, we kunnen beginnen speculeren over wanneer Gilles heeft zitten mollen. Zelf zegt hij heel fier te zijn over het feit dat sommige proeven door zijn toedoen echt mislukt zijn. En zo hebben we dus nog reden genoeg om volgende week naar de laatste aflevering te kijken.

Check hier ook zeker de reactie van Cathy, onmiddellijk na de uitzending:

En van Hanne:

En alle andere Mol-kandidaten:

Meer
Lees meer...