You’re fired! Trump biedt geen jobzekerheid, ook niet in het Witte Huis

Exit Sean Spicer, de woordvoerder van de Amerikaanse president Trump. Het is de jongste in de reeks “personeelswisselingen” die Trump doorvoerde in de zes maanden sinds hij in het Witte Huis zit. 

Spicer lag regelmatig onder vuur in de media, recent nog toen hij camera’s verbood bij persconferenties. Hij baarde opzien met zijn soms stuntelige optredens, waar komieken graag mee aan de haal gingen.

Spicer wordt opgevolgd door Sarah Huckabee Sanders, die al plaatsvervangend woordvoerder was. Ze werd al langer genoemd als opvolger van Spicer, wiens relatie met Trump naar verluidt snel verslechterde na het ontslag van FBI-directeur Comey. Maar het begon pas echt slecht te gaan tussen de twee door iets wat ogenschijnlijk triviaal lijkt: Spicer, een fervent en diepgelovig katholiek, mocht van Trump niet mee naar het Vaticaan en kon zo de paus niet ontmoeten. Iets waar hij van droomde.

Spicer was het ook oneens was met de aanstelling van Anthony Scaramucci als hoofd communicatie van het Witte Huis. Trump stelde de investeerder vanmiddag aan in de functie van hoofd communicatie. Spicer zou daarop direct hebben gezegd dat dat een “grote vergissing” is.

Scaramucci

Scaramucci, die Trump al langer steunt en geld voor de Republikeinse Partij ophaalde, werkt nu nog bij de Export-Import Bank op Wall Street in New York. Hij begint in augustus in het Witte Huis als opvolger van Michael Dubke, die in mei opstapte. Spicer combineerde de baan van Dubke sindsdien met zijn werk als woordvoerder.

De communicatiebaan is niet de eerste functie die Trump heeft aangeboden aan Scaramucci. Eerder wilde hij hem ambassadeur maken bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling in Parijs.

Priebus de volgende?

Behalve Spicer had ook Trumps stafchef Reince Priebus kritiek op de aanstelling. Priebus, die Trump er ooit van overtuigde om Spicer aan te nemen als woordvoerder, vindt Scaramucci niet ervaren genoeg. Priebus staat bij de bookies nu al als favoriet als het volgende slachtoffer van Trumps grillen.

Trump is niet aan z’n proefstuk toe met Spicer. Dat in het Witte Huis geen baanzekerheid meer bestaat, is na zes maanden wel duidelijk. En Trump doet de slogan van The Apprentice, de reality tv-show waarmee hij (nog) bekend(er) werd, alle eer aan lijkt het.

Een lang lijstje ondertussen

Het opstappen van Spicer is de laatste in de reeks personeelswisselingen. Die begon al vlak na de entree van Trump met het vertrek van Patrick Kennedy. Die was zag de samenwerking met Trump-favoriet Rex Tillerson niet zitten.

Dezelfde dag vertrokken ook zijn collega’s Joyce Anne Barr, Michele Bond en Gentry O. Smith, waardoor het departement Buitenlandse Zaken een groot deel van zijn meest ervaren staf kwijtraakte.

Het bleef daar niet bij. Op 30 januari ontsloeg Trump Sally Yates als waarnemend minister van Justitie. Trump schoof haar terzijde omdat ze het departement opdracht gaf het presidentieel inreisverbod voor immigranten en vluchtelingen uit zeven overwegend islamitische landen niet tegenover de rechter te verdedigen. Het Witte Huis noemde dat “verraad”.

Op valentijnsdag moest Michael Flynn gaan, de nationale veiligheidsadviseur. Flynn vloog buiten nadat Trump hem nog enkele weken de hand boven het hoofd had gehouden, nadat bekend was geworden dat hij tegenover vicepresident Mike Pence zou hebben gelogen over de reikwijdte en inhoud van zijn geheim overleg met Russische officials. Het is overigens nog niet duidelijk of Pence effectief niet wist van dat geheim overleg.

Drie dagen later werd Craig Deare ontslagen als directeur van de nationale veiligheidsraad voor het westelijk afrond. Deare moest het veld ruimen na scherpe kritiek op Trump en Steve Bannon tijdens een privébijeenkomst.

Op 11 maart was het de beurt aan Preet Bharara, federaal aanklager voor het zuidelijk district van New York. Minister van Justitie Jeff Sessions vroeg ook de 46 federale aanklagers die nog door Obama waren aangesteld plaats te maken. Bharara, een erkend corruptiebestrijder en goed thuis op Wall Street, weigerde. Vlak daarna werd hij gedwongen te vertrekken.

Op 9 mei werd James Comey ontslagen als FBI-directeur. Een van de meest verrassende en controversiële besluiten van Trump. Trump vertelde tegen Russische diplomaten die op bezoek waren in het Witte Huis dat hij “mafkees” Comey had ontslagen om de druk van het Rusland-onderzoek af te halen. Officieel was de uitleg van Trump dat hij Comey niet langer in staat achtte de FBI te leiden.

Op 18 mei bood Michael Dubke zijn ontslag aan als communicatiedirecteur Witte Huis, en nu is het dus de beurt aan Sean Spicer.

Afgelopen week liet Trump ook openlijk zijn minister van Justitie, Jeff Sessions vallen tijdens een interview. Hij haalde ook uit naar diens plaatsvervanger, Rod Rosenstein, lijkt bij Trump uit de gratie de zijn gevallen.

Meer
Lees meer...