Zware rellen en niemand gearresteerd in Brussel: “Wij mochten niet”, zegt politie

Brussel likt z’n wonden, na een bijzonder gewelddadig ‘feestje’ in het centrum van de hoofdstad, omdat Marokko zich plaatste voor het WK. Veel schade, en vooral: geen enkele dader opgepakt. Politiebronnen herhalen hardnekkig “dat ze niet mochten tussenkomen en iemand arresteren”. Dat botste met de politieke uitleg van de burgemeester, die het optreden “perfect” vond. 

Zondagavond, 24 uur na de zware rellen, krijgen de uitbaters van de zaken aan de Lemonnierlaan een opvallende bezoeker. Burgemeester Philippe Close (PS) passeert er om de getroffen winkeliers een hart onder de riem te steken. Hij belooft om meer “law and order” te brengen, om de zaken aan te pakken. Maar het valt op een koude steen: de handelaars begrijpen het niet, ze voelen zich in de steek gelaten, en vertrouwen de burgemeester niet meer.

Tijdens de rellen bleef een peloton agenten op amper een paar tientallen meters afstand toekijken hoe de plunderingen bezig waren. Maar ze grepen maar niet in, terwijl de rellen zich over de Lemonierlaan uitzaaiden.

“Te weinig agenten, niet goed voorbereid”

De burgemeester kreeg dus heel wat boosheid over hem heen, zondag bij z’n wandeling. Maar hij had het ook een beetje over zichzelf uitgeroepen, door de ochtend na de rellen plots luidkeels de politie te verdedigen: “De politie is koelbloedig gebleven en is dus snel kunnen tussen­ komen, zodat de schade beperkt kon blijven, ook al is die nog te groot.”

De cijfers geven een ander beeld: 22 agenten gewond, en vooral geen enkele dader opgepakt. Via de VRT getuigden agenten anoniem dat ze niet mochten ingrijpen. Vier politiemannen deden een boekje open: er waren te weinig agenten, die waren niet goed voorbereid en zagen de rellen niet komen. Bovendien hinderden de betonblokken in de autovrije zone in het centrum het politieoptreden, wagens konden er niet makkelijk door om in te grijpen. En alle vier bevestigen ze: tijdens de plunderingen mochten niet ingrijpen omdat de situatie dan totaal uit de hand zou lopen.

De liberale politievakbond VSOA reageert in Het Nieuwsblad bijzonder boos. “Dit leek op een tafereel uit een derdewereldland, maar het gebeurde allemaal in het centrum van Brussel. We zijn de laksheid in de hoofdstad meer dan beu”, zegt Vincent Houssin, woordvoerder van de VSOA. Volgens hem waren er geen specifieke ordetroepen voorzien. Er moest zelfs versterking uit Antwerpen gevraagd worden, omdat de Brusselaars niet genoeg manschappen hadden.

Rellen met politiek staartje

De rellen gaan zo haast zeker een politiek staartje te krijgen. Want de minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) reageerde ontzet. Hij snapte niet dat er geen enkele relschopper opgepakt was, en eiste dat dat via camerabeelden alsnog gebeurt. Gisterenavond werd één mogelijke dader nog verhoord, maar alsnog vrijgelaten bij gebrek aan bewijzen.

Maar Jambon laat het er niet bij. Hij beval een intern onderzoek. De Algemene Inspectie van de Geïntegreerde Politie (AIG) gaat nu de feiten bekijken en een analyse maken over de rellen.

Over de juiste aanpak zal nog een robbertje gevochten worden, met het WK dat eraan komt. Jambon en ook de politievakbonden staan daarbij voor een veel hardere aanpak, waarbij veel harder en kordater moet ingegrepen worden. De PS-burgemeester ziet het allemaal gemoedelijker, onder meer met een supportersdorp dat een oplossing zou moeten zijn. Maar daar willen ze bij de politie niets van horen. Daar vrezen ze dat het de komende maanden wel eens heet kan blijven rond de Lemonnierlaan.

Meer
Lees meer...