Ruim 20.000 Belgen bezitten minstens twee woningen in het buitenland

Buitenlands vastgoed valt in de smaak van de Belg. Uit cijfers die De Tijd heeft opgevraagd bij de federale overheidsdienst Financiën blijkt dat ruim 175.000 landgenoten buitenlands vastgoed bezitten. Meer dan 20.000 van hen heeft minstens twee woningen in een ander land.

De Belg is met een baksteen in de maag geboren. Zodra we de kans krijgen om vastgoed te kopen, grijpen we die meteen. Door de lage spaar- en hypotheekrente van de afgelopen jaren hebben veel landgenoten zich overigens op de vastgoedmarkt gestort, met fors opgelopen prijzen als gevolg. Daarbij kijken huizenjagers niet alleen naar de woonprojecten in eigen land. Ook buitenlandse huizen en appartementen vallen in de smaak de Belg.

Meer dan 170.000 Belgen bezitten woningen in het buitenland

Nu hebben we voor het eerst ook een duidelijk beeld van hoeveel landgenoten buitenlands vastgoed bezitten. Dat komt omdat het sinds kort in de personenbelasting op dezelfde manier wordt getaxeerd als vastgoed in België.

De cijfers die De Tijd heeft opgevraagd bij de FOD Financiën tonen aan dat welgeteld 176.198 Belgen eigendom in het buitenland hebben. Daarvan bezitten 20.746 landgenoten twee of meer woningen.

De grootste groep van die multibezitters hebben twee eigendommen: 15.202 eigenaars om precies te zijn. Nog eens 3.195 Belgen hebben drie buitenlandse eigendommen en 1.159 eigenaars vier.

Frankrijk is een populaire bestemming

Voorts tonen de cijfers van de overheidsdienst aan dat de Belgen 73.651 eigendommen in Frankrijk op hun naam hebben staan. Marnic Lees van Immo Plees merkt in een reactie tegenover de nieuwssite op dat de Belgen door de coronacrisis meer interesse hebben in buitenlands vastgoed dat gemakkelijk bereikbaar is met de wagen.

Ook Spanje doet het goed. 66.121 eigendommen zijn in handen van Belgen. Carl Vorsselmans van Nieuwbouw in Spanje, een makelaar gespecialiseerd in Spaans vastgoed, zei in een eerder interview met onze site dat het zuiderse klimaat veel landgenoten kan bekoren. “Vanzelfsprekend speelt het goede klimaat een cruciale rol. Maar we mogen niet vergeten dat Spanje ook heel gemakkelijk te bereiken is. Er zijn heel wat vluchten richting de zuiderse vakantiebestemming. Je kan onder meer vanuit Brussel, Oostende, Deurne en Charleroi naar Spanje vliegen”, klonk het.

“Voorts is het leven aldaar goedkoper”, aldus de makelaar. “Op die manier zie je in principe je levenskwaliteit stijgen, want je koopkracht neemt toe. Bovendien liggen de vastgoedprijzen aan de Spaanse costa gemiddeld lager liggen dan aan de Belgische kust.”

Tot slot vervolledigt Italië de top 3. In totaal bezitten onze landgenoten 35.445 Italiaanse woningen en vakantieverblijven.

(lb)

Meer
Lees meer...