5 dingen die je nog niet wist over koffie

Tenzij je onder een steen bent opgegroeid, weet je wat koffie is. Je hebt je ouders het zien drinken, je grootouders, vrienden, leerkrachten en ga zo maar door. Je weet ondertussen ook dat je keuze hebt uit 1.001 smaakjes en soorten koffie, maar wist je ook deze 5 dingen?

1. De arabicakoffieplant groeit in hogergelegen gebieden

Meer bepaald in het Ethiopisch Massief. Van daaruit werd de koffieplant naar Arabische landen verspreid om op die manier weer verder verspreid te worden naar de rest van de wereld. Vandaag de dag zijn Brazilië en Colombia de belangrijkste producenten van arabicakoffie, net als Mexico, Costa Rica, El Salvador en Guatemala. Daar selecteert Másalto een blend van 100% arabicakoffie. Wat de arabicakoffie zo speciaal maakt, is het feit dat hij afkomstig is van een schaduwplant die groeit op een hoogte boven de 1.500 meter.

2. Koffie smaakt beter wanneer je hem drinkt uit een porseleinen tas

Je hebt ongetwijfeld een vertrouwde manier om je koffie te drinken. In een kartonnen beker van je favoriete koffieshop, on the go uit je lievelings reisbeker of op je gemak aan tafel uit een porseleinen tas. Maar wist je ook dat je koffie telkens anders smaakt naargelang de houder die je gebruikt? Plastiek absorbeert geur en smaak en karton slorpt op termijn ook wat van je koffie op. Maar een porseleinen tas is volledig neutraal en absorbeert niets. Je koffie smaakt dus zoals hij hoort te smaken.

3. Het drinken van een kopje koffie verbetert de doorbloeding aanzienlijk

Cafeïne stimuleert de bloedtoevoer naar je hersenen en laat je hart sneller slaan. Hierdoor verloopt de bloedsomloop sneller. Het niveau van norepinefrine (adrenaline) stijgt ook aanzienlijk. Je wordt alerter en meer gefocust, voelt je gelukkig en zeer productief. Het is echter belangrijk om niet te veel koffie te drinken. Als je lichaam te veel cafeïne moet verwerken, loop je het risico om in een langdurige staat van stress te geraken.

4. Koffie smaakt niet zoals hij ruikt

Je wist het misschien nog niet, maar we hebben eigenlijk twee reukzintuigen. Het eerste, dat je ongetwijfeld kent, is de geur die je ruikt wanneer je inademt. Je neushaartjes worden geprikkeld en zenden een signaal naar je hersenen. Het tweede reukzintuig zal je misschien niet echt verwachten. Wanneer je eten of drinken doorslikt, wordt er een uitbarsting van aroma’s door de nasofarynx (verbinding tussen neus en mond) naar de neus gestuurd. Deze uitbarsting resulteert in een tweede reukwaarneming die varieert naargelang van de geur die je waarneemt bij het inhalen. Het heerlijke aroma van koffie dat je ruikt, komt dan niet overeen met wat er in de reukwaarneming wordt vastgesteld. Daarnaast zorgt speeksel er ook voor dat 300 van de 631 chemicaliën die samen het complexe aroma vormen, vervagen.

5. Dankzij koffie bestaat de webcam

Koffie en werkplaats staan synoniem aan elkaar. De Universiteit van Cambridge is hier geen uitzondering op. Verschillende wetenschappers werkten in verschillende kantoren op verschillende verdiepingen, maar de koffiepot stond in de Trojan-kamer. Indien je een kop koffie wou, moest je de trip naar de Trojan-kamer maken, in de hoop dat de perculator nog niet leeg was. Om teleurstelling en verloren moeite bij hun collega’s te vermijden, bedachten Dr Stafford-Fraser en Dr Paul Jardetzky een oplossing: plaats een camera voor de koffiepot en schrijf een code waarmee alle Cambridge-medewerkers de koffiepot live kunnen volgen.

Másaltokoffie bestaat uit arabicakoffie en wordt geserveerd in een porseleinen tas. De twee noodzakelijke factoren om te kunnen genieten van een heerlijke tas koffie.

Meer
Lees meer...