5 futuristische voedingswaren die we tegen 2050 op ons bord krijgen: meelwormenpastasaus, kwallenchips en kweekvlees

Onze voedingsindustrie staat sterk onder druk door het milieu en de overbevolking. Maar gelukkig zijn er hier voor de toekomst vele oplossingen voor. Wij sommen vijf voedingswaren op die tegen 2050 op je bord gaan liggen. 

Ben jij iemand die elke dag graag zijn vlees, aardappelen en groentjes heeft? Dan zal dat in de toekomst toch een exotischer tintje krijgen. Probeer maar eens je vlees te vervangen door jackfruit en in plaats van prinsessenboontjes een paar in olie gebakken sprinkhanen.

Meer duurzame bronnen van voeding

Volgens experts zullen diëten van de mensen moeten veranderen en zal de wereld op zoek moeten gaan naar meer duurzame bronnen van voeding. Een rapport van het Engelse warenhuis Sainsbury’s over de voeding van de toekomst, voorspelt dat iedereen binnen zes jaar zal smullen van meelwormenkoekjes en algenmelk algemeen gebruikt gaat zijn. Volgens het rapport is tegen 2025 een kwart van de mensen vegetariër en zou dit binnen enkele jaren al beginnen stijgen naar een op vijf. Wij somden vijf van de belangrijkste voedingssoorten voor je op die we in de toekomst allemaal gaan eten.

1. Kwallen: een lekkernij of een bedreiging?

Het aantal kwallen in de Middellandse Zee is de laatste 15 jaar met 400 procent toegenomen en vormt een bedreiging voor het andere zeeleven. Dit komt door de vele boorplatformen en windmolenparken op zee, die de ideale leefomgeving voor de kwallen creëren. De stekende weekdieren hebben een harde ondergrond nodig om zich voort te planten.

Om tegen deze plaag iets te doen, zouden we als mens beter kwal gaan eten. Toch als het van de Italiaanse zeebioloog Silvio Greco afhangt, hij vertelde aan BBC: “Kwal doet me denken aan oesters, het veroorzaakt een smaakexplosie op de tong.” Het wordt dus hoog tijd om er frietjes van te maken, volgens Chinezen is de lekkernij het smakelijkst gefrituurd. Bovendien zitten ze nog eens vol met ijzer, vitamine B12 en magnesium.

2. Insecten: Het smaakt naar nootjes, maar dan met pootjes

Deze had je waarschijnlijk al verwacht, maar niet naar uitgekeken. Het lijkt misschien gruwelijk om een insect te eten en al zeker als je denkt aan een stukje tarantula in je mond te proppen, maar toch heeft het vele voordelen. Momenteel kan je al meelwormenburgers kopen en kan je insecten toevoegen aan je proteïneshakes. Maar waarom zou je dat in hemelsnaam doen?

Het is veel goedkoper: omdat insecten koudbloedig zijn, zetten zij voedsel niet om in warmte. Bij de kweek van insecten is er dus veel minder voer nodig dan bij de vleesindustrie. Een tweede punt is de stijgende vraag naar vlees als gevolg van de toename van de wereldbevolking. Vooral in India en China kan dit voor problemen zorgen. Doordat er minder landbouwoppervlakte nodig is voor het kweken van insecten, wordt de druk op de beschikbare landbouwgrond verlaagd.

Een derde belangrijk voordeel heeft vooral met het milieu te maken: bij het kweken van insecten komen er namelijk minder broeikasgassen vrij. De productie van vlees is verantwoordelijk voor de uitstoot van veel broeikasgassen in de wereld. Daarbij is de mestproductie en milieubelasting beduidend minder. Dus misschien toch eens over nadenken om een lekkere sprinkhaan te eten?

3. Laboratoriumvlees: wordt Tricatel werkelijkheid?

Wordt de film L’aile ou la cuisse met Louis de Funès binnenkort werkelijkheid? In deze satire wordt er vooral gelachen met hoe hautain de Franse keuken is. En speelt een fabriekseigenaar, Tricatel, die eten door machines laat maken, de hoofdrol. Laboratoriumvlees of kweekvlees zou volgens een onderzoek dat werd gepubliceerd in het Environmental Science and Technology tijdschrift, 7- tot 45 procent minder energie en 96 procent minder broeikasgassen verbruiken dan conventioneel geproduceerd vlees. Kweekvlees wordt in een laboratorium gemaakt met stamcellen van dieren. Naar verluidt is het dus veel goedkoper, beter voor het milieu én is de smaak dezelfde. Geen reden om het dus niet eens te proberen.

4. Algen: Chiapudding met algen?

Het klinkt misschien wat vreemd om het vieze groene spul te eten dat op rotsen groeit in de zee en waar we altijd over uitschuiven, maar zeewier vinden we tegenwoordig ook al niet meer zo vreemd, dus waarom proberen we geen algen? Algen heeft een tal van gezondheidsvoordelen. Deze superfood is zeer voedzaam en beschikt over een hoge concentratie aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en eiwitten. Vroeger werden algen vooral gebruikt als medicijn.

Maar kan nu zeker ook als vleesvervanger werken. Zo bestaan er al algenburgers, maar kan je het natuurlijk ook altijd toevoegen bij je ontbijt of als spread bij een aperitiefje. Het enige nadeel is de felgroene kleur, die niet heel erg appetijtelijk lijkt. Blijkbaar smaakt het sterk naar spinazie.

5. 3D-geprint voedsel: pasta in alle vormen en maten die je maar wenst

Al ooit gedroomd van pasta die elke vorm kan aannemen die je maar wenst? Of van goedkopere sushi? Stop met dromen. Het is zover, het eerste 3D-geprinte voedsel is een feit. Blurhapsody Food is een Italiaans, hoe kan het ook anders, bedrijf, dat 3D-geprinte pasta maakt. 3D-geprint voedsel kan de kooktijd verkorten en een smakelijke, gemakkelijk te eten optie bieden aan ouderen die bijvoorbeeld problemen hebben met het slikken. NASA investeerde in onderzoek hiernaar zodat astronauten gemakkelijk konden “koken” op missies. Een Japans bedrijf maakte ook al 3D-geprinte sushi.

Meer
Lees meer...