Nog geen 3 jaar na lancering worden nu al meer 5G-smartphones verscheept dan hun 4G-broertjes

De eerste 5G-telefoon werd in maart 2020 gelanceerd. Intussen lijkt de technologie stilaan massaal geadopteerd te worden. Uit een nieuwe analyse blijkt immers dat 5G-smartphones nu meer worden verscheept dan hun 4G-tegenhangers.

Neil Shah, partner bij marktanalysefirma Counterpoint, tweette op woensdag een grafiek waaruit te lezen valt dat 49,9 procent van alle smartphones die tijdens het tweede kwartaal wereldwijd werden verscheept, uitgerust zijn met 5G-technologie

Daardoor verslaan zij voor het eerst hun voorgangers, de 4G-telefoons, die tijdens die periode nog goed waren voor 49,7 procent van het marktaandeel. Opvallend: de overige 0,4 procent wordt ingevuld door verouderde 3G-toestellen.

5G, kort voor ‘vijfde generatie mobiele netwerk’, is een technologiestandaard voor telecommunicatie die gekenmerkt wordt door een grotere dataoverdracht en minder vertraging op het netwerk vergeleken met zijn voorganger 4G. 

Uiteindelijk moet het netwerk in theorie snelheden tot meerdere gigabits per seconde (Gbps) aankunnen, hoewel dat in de praktijk eerder rond de 1 Gbps is. Ter vergelijking: 4G haalde in 2019 volgens Test-Aankoop in België snelheden tussen 24,6 en 33,7 Mbps, tot wel 40 keer trager dan 5G.

In ons land bevindt zich momenteel echter nog geen algemeen 5G-netwerk. Wel bieden providers al dekking aan in een aantal gebieden, waaronder de kust, delen van Oost-Vlaanderen, Leuven en de regio Antwerpen. In juni en juli vonden echter veilingen plaats voor 5G-vergunningen, waardoor de uitrol in ons land binnenkort wel eens zou kunnen versnellen.

3G gaat de vuilbak in

Terwijl 5G opkomt, maken de meeste toestellen nog gebruik van het 4G-netwerk. Diens voorganger, 3G, bestaat echter ook nog, maar slechts een verwaarloosbare hoeveelheid smartphones zouden nog 3G-toestellen zijn. Donderdag maakte Telenet daarom bekend dat het vanaf september 2024 zijn 3G-signaal zal uitschakelen. Ook Orange zal naar verwachting de 3G-capaciteit uitschakelen in 2025.

Maar daar houdt het verhaal niet op. Er is immers ook nog een 2G-netwerk actief in België. Dat uitschakelen zou echter moeilijker kunnen verlopen dan het uitfaseren van 3G. Het netwerk wordt immers gebruikt voor noodtelefoons en ook veel auto’s gebruiken het voor eCall, de verplichte 112-beller die in elke nieuwe auto wordt geïnstalleerd. Telenet zei alvast dat het 2G-netwerk om die reden tot minstens 2027 in gebruik zal blijven.

(jvdh)

Meer
Lees meer...