8chan is offline gehaald, maar wat is nu juist het probleem met die website?

8chan, de website wiens naam je overal hoort sinds de bloedige aanslag in Amerika van dit weekend, ligt plat. Geen groot nieuws, tenzij je weet waar 8chan voor staat. De free-speech site ging van start met goede bedoelingen, maar groeide al snel uit tot een monster.

Dit weekend in de Verenigde Staten: alweer een schietpartij. Een 21-jarige man uit de omgeving van Dallas, in Texas, schreef een haatmanifest dat hij online gooide op 8chan. Een half uur later schoot hij twintig mensen dood in een Walmart in El Paso. Het is niet de eerste keer dat 8chan gelinkt wordt met terreurdaden van extreemrechts: nu is het forum offline gehaald. Maar wat is er nu zo bijzonder aan 8chan?

Frederick Brennan, een Amerikaan, richtte 8chan op in 2013. Brennan is een zelfverklaard libertair en militant op het web. Zijn credo is totale vrijheid van expressie. Het enige dat hij eiste op zijn website: de Amerikaanse grondwet respecteren. Die is echter heel vrij, zeker als het op vrijheid van meningsuiting komt. Op zich was dat geen slecht idee: een plek waar free speech heerst. Toch is het uit de hand gelopen.

https://twitter.com/kevinroose/status/1158080878104514561?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1158080878104514561&ref_url=https%3A%2F%2Ffr.newsmonkey.be%2F8chan-est-desormais-hors-ligne-quel-est-ce-forum-accuse-de-vehiculer-des-idees-dextreme-droite%2F

Wat is 8chan?

Je kan op 8chan namelijk heel wat vinden: van onschuldig getater over videospelletjes tot serieuze politieke debatten. Het forum raakte bekend toen Gamergate in de media kwam: daar werden gegevens doorgegeven om enkele vrouwelijke gamers te doxxen (die gegevens publiek maken). Het forum wemelde toen ook van misogyne berichten van gebruikers die niet toegestaan werden op 4chan, het minder permissieve broertje van 8chan.

Wie op zoek is naar fake news kan trouwens een heel festijn vinden op 8chan: van Pizzagate tot mediacomplotten: het kan er allemaal.

Uiteraard kan je je mening op 8chan anoniem kwijt, het blijft het internet. Maar dat zorgt er ook voor dat er absoluut geen gêne of filter bestaat bij de gebruikers. Zo is 8chan dan ook al snel geëvolueerd naar een kweekvijver voor hatespeech. Maar dat is niet het enige: je kan er ook vrijelijk kinderporno vinden. Dat zorgde er dan weer voor dat 8chan niet vindbaar is op Google.

In 2019 alleen al werd 8chan al minstens drie keer gelinkt aan massaschietpartijen, waaronder de aanslag in Christchurch. Bij die aanslag, waarbij vooral moskeeën in Nieuw-Zeeland werden geviseerd, vielen 49 doden. De aanslag op een moskee in Californië op 27 april eiste ook één leven. En nu wordt ook de aanslag in El Paso aan 8chan gelinkt, die heeft een bilan van 20 doden.

Wat kan je doen tegen 8chan?

Er zijn geen wetten die het bestaan van 8chan tegenhouden: zoals we eerder schreven, gaat de grondwet in de VS zeer ver. Maar Cloudflare, de server waar 8chan op draait, besloot toch om de site enkele uren offline te halen. Daarna kwam ie weer online.

Aangezien de oprichter van Cloudflare, Matthew Prince, op Twitter liet weten dat zij 8chan niet meer zullen hosten omdat het forum “een beerput voor haat” geworden is, zal 8chan een andere server gevonden hebben. Ook de commentaar op Princes tweet is veelzeggend. Veel aanhangers van het forum zweren dat 8chan zal blijven bestaan en dat Prince nu “aan de verkeerde kant staat.”

https://twitter.com/Heading_West/status/1158198749979541504
Meer
Lees meer...