Het digitale aspect wordt ieder jaar weer een beetje belangrijker in de klas. Er zijn dan ook veel digitale én geniale snufjes die we niet meer zouden kunnen missen in de klas, zoals deze 9:
1. Het begon allemaal met de pc …
Lesgeven zonder een pc? Onhandig! Er zijn ontzettend veel digitale mogelijkheden aanwezig om de les zo interessant mogelijk te maken.
2. … waar je gemakkelijk je powerpointpresentatie op kan afspelen
Hoe meer afbeeldingen, hoe makkelijker voor de leerlingen om de leerstof te begrijpen. Daarom is en blijft de powerpointpresentatie een onmisbare tool!
3. Zonder zoekmachines zoals Google zou je sowieso niet ver komen
Een vraag? Google heeft alle antwoorden! De zoekmachine heeft ook enkele handige tools om leerkrachten een duwtje in de rug te geven.
4. En ook de tablet is volledig geïntegreerd in de les
Hoewel sommigen van mening zijn dat tablets voor afleiding zorgen in de klas, kunnen ze ook een grote meerwaarde zijn. Want je kan er bijvoorbeeld handboeken op voorzien in PDF-vorm, de tablet gebruiken als evaluatie-instrument, …
5. Communiceren gaat veel makkelijker via digitale schoolplatformen
Mails versturen, belangrijke schooldocumenten delen, … via Smartschool bijvoorbeeld is heel eenvoudig.
6. Bovendien kan je supersnel digitale notities maken dankzij apps zoals Evernote
Voor leerlingen die snel het schrijven moe zijn, is digitale notities maken een goede oplossing.
7.Je kan de les educatiever maken door een SMARTboard
Voor een leerkracht is een schoolbord het belangrijkste hulpmiddel. Maar met een SMARTboard (of digitaal schoolbord) kan je gemakkelijk de leerlingen integreren in je les door ze digitale oefeningen voor te schotelen bijvoorbeeld. De ‘SMART‘-software van de borden beschikt over leuke toepassingen waar je zowel leerstof als spelletjes kan terugvinden.
8. Hoeveel tijd heb je nog voor de toets te maken? Kijk naar de online-stopwatch
Niets is zo stresserend wanneer je een toets maakt en compleet de tijd uit het oog verloren bent. Meer en meer zetten leerkrachten een online stopwatch op een scherm, zodat je perfect controle hebt over je tijd.
9.Op een leuke en leerrijke manier je kennis testen? Dat kan met quiz-apps zoals Kahoot!
Een overdosis leerstof verwerken is niet simpel, maar wanneer je het in spelvorm brengt gaat alles veel sneller. De ideale manier om de kennis van leerlingen te testen is via een quiz-app zoals bijvoorbeeld Kahoot!. Het gaat heel simpel in z’n werk: de leerlingen zetten de applicatie op hun smartphone en zo kunnen ze de quiz maken. Een echte aanrader!
Leren kan nooit innovatief genoeg zijn. Daarom lanceert SYNTRA Vlaanderen ‘IdeaalDuaal‘. Dat is een wedstrijd waarbij men op zoek gaat naar vernieuwende digitale ideeën en apps om het systeem van duaal leren te verbeteren. Duaal watte? Duaal leren is een combinatie van leren op school en op de werkvloer. Deelnemen kan tot en met 27 november op www.ideaalduaal.be. Mis deze kans niet en wie weet mag je binnenkort wel je eigen app ontwikkelen.