Automobilisten opgepast: dit verandert er aan het verkeersreglement

Het verkeersregelement in België is 40 jaar oud. Dat is véél te oud volgens minister van Mobiliteit François Bellot (MR), hij wil er dan ook snel verandering in brengen. Dit zou er wijzigen tegen 2021.

Dat alles verandert met de tijd, wisten we al langer door onder andere de opkomst van artificiële intelligentie. Maar ook het Belgische verkeersregelement moet wijzigingen aanbrengen en meegaan met de tijd. Door het project van minister van Mobiliteit François Bellot (MR) zouden deze veranderingen doorgevoerd worden tegen 2021. Althans, als de gewesten hun plan eindelijk uitwerken. Zonder concrete voorstellen voert Bellot niks uit. Hier zijn enkele voorbeelden van de reglementswijziging:

1,5 meter ruimte voor voetgangers en fietsers.

Wanneer de automobilist een voetganger of fietser wil passeren, zal hij 1,5 meter ruimte moeten tussenlaten buiten de bebouwde kom en 1 meter binnen de bebouwde kom. Deze regel zou er komen om de zwakke weggebruikers beter te beschermen. Bij een overtreding wordt er een hoge boete opgelegd.

Gordel verplicht op kinderstoeltje

De kinderstoeltjes voor in de auto moeten een rug- en voetensteun hebben en de kinderen moeten goed vastzitten door middel van een riem. De huidige regel dat elk kind onder de drie in een kinderstoeltje moet zitten, blijft van toepassing.

Wanneer er geen zebrapad is binnen de 20 meter, mag de baan toch overgestoken worden

De huidige regel bestaat nog steeds, er moet overgestoken worden waar een zebrapad is. Maar dit wordt vaak genegeerd. Daarom mogen voetgangers en fietser de baan nu oversteken waar geen zebrapad is binnen de 20 meter.

Voorrang op de snelweg

Al wie wil invoegen op de autosnelweg, moet voorrang geven aan het aankomend verkeer.

Aan de kant voor de hulpdiensten

Nu gebeurt het te vaak: hulpdiensten die met loeiende sirenes op de snelweg rijden en op een file botsen. Dit gaat veranderen met de nieuwe wetgeving. De auto’s op de linkerrijstrook gaan uiterst links moeten rijden, terwijl die op het middenvak rechts moeten gaan rijden binnen hun rijstrook. Zo creëren ze een nieuwe rijstrook waardoor de hulpdiensten vlot kunnen passeren.

Aangepaste snelheidslimiet voor segways en hooverboards

Op dit moment mogen deze nog 18 kilometer per uur rijden, maar dit gaat opgetrokken worden naar 25 kilometer per uur.

Meer
Lees meer...