Fez bezoeken, is iets wat je minstens één keer in je leven moet doen. De culinaire stad met veel cultuur, geschiedenis, verbluffende gebouwen en een gezellige sfeer is zeker een bezoekje waard en dit is waarom.
Fez is één van de meest populaire steden van Marokko en we nemen het de toeristen die hier naartoe gaan zeker niet kwalijk. ’t Is echt een magische stad.
De oude stad, waar zo veel wetenschappers, handwerkslieden en fijnproevers hebben rondgelopen, is een centrum vol cultuur en geschiedenis. Ondertussen wonen er zo’n 70.000 mensen, maar kunnen we toch spreken van een gezellige stad. Fez is nog steeds één van de grootste autovrije stedelijke gebieden ter wereld. En dat maakt het leuk om daar gewoon zorgeloos te wandelen.
Het leuke aan Fez is dat het een wereldstad is, maar je toch een middeleeuwse charme ontdekt. Als je door de steegjes loopt van deze culturele stad, kom je karren, ezels en zelfs hoopjes hooi tegen. Zo authentiek, maar dat is zeker nog niet alles.
Hoeveel kost een vlucht naar Fez en het verblijf?
Voor we nog meer details geven over Fez, is het misschien niet onbelangrijk om even te laten weten hoeveel een vlucht naar de stad kost. We controleren dit even op een website die vluchten vergelijkt en duiden aan dat de maand ons niet uitmaakt, dus klikken we op ‘goedkoopste maand’.
We zien dat september één van de goedkoopste maanden is om naar Fez te reizen. We vinden al een heen ticket voor 22 euro en een retourtje voor 26 euro. We moeten wel toegeven, dat de heen en terug tickets niet in dezelfde week zijn. Dus het kan zijn dat één kaartje rond de 40 euro kan kosten, afhankelijk van wanneer je gaat.
Als je in de zomermaanden naar Fez wil gaan, kunnen de vliegtickets een beetje duurder worden. Je kan rekenen op prijzen rond 150 per ticket (heen of terug).
Het verblijf in Fez is ook heel schappelijk! Voor één nacht, kan je rekenen op zo’n 15 euro of 20 euro. Dat is natuurlijk als je een gemiddelde reisstijl hebt. Als je houdt van luxe kan je rekenen op een hoger cijfer, afhankelijk van hoe luxueus je het wil maken. Ben je eerder fan van goedkope accommodaties en geef je liever zo weinig mogelijk uit aan je overnachting? Dan vind je al een slaapplaats voor 8 euro per nacht.
Fez is op zich ook geen dure stad. Als we naar de gemiddelde
bedragen kijken, zou je verblijf, eten en drinken, toegangskaartjes en transport
je zo’n 36 euro per dag kosten.
Wanneer gaan naar Fez?
Als je naar Fez wil gaan en het een beetje goedkoper wil houden, moet je zeker de vakantieperiodes vermijden. Niet alleen de vliegtickets, maar ook hotels en restaurants worden dan iets duurder.
De zomermaanden raden wij eigenlijk ook een beetje af omdat het dan snikheet is in Fez. Vergeet niet dat de stad in het binnenland ligt en er dus geen zee is in de buurt. De hoogste gemiddelde temperaturen tijdens juli en augustus kunnen stijgen tot 34 graden. Je moet overdag ook zeker geen fris windje verwachten, want newsflash: krijg je niet.
Vanaf oktober tot en met april is het eigenlijk zalig om naar Fez te gaan. Je hebt dan mooi weer en van regen zal je ook geen last hebben. Daarbij zijn de prijzen ook nog eens goedkoper tijdens deze maanden. Love it!
Wil je weten hoe je je volgende reis niet te duur maakt? Dan moet je deze tips om een goedkope citytrip te maken eens bekijken.
Wat kan je doen in Fez?
Eén van de grootste aanraders is om te beginnen met een rustige wandeling door Fez. Ondertussen kan je de leukste foto’s nemen en genieten van de sfeer. Het is niet voor niets één van ’s werelds grootste stedelijke voetgangerszones, dus maak daar maar gebruik van!
Fez’ oude stadscentrum, of medina, staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt erkend als één van de best bewaarde historische steden van de Arabisch-islamitische wereld. Je vindt er de gezelligste straten met de leukste kraampjes.
Als je op de drukke pleinen en souks komt met de vele winkeltjes, krijg je het gevoel dat je elk moment Aladdin kan tegenkomen. Maak af en toe ook een pauze en proef van traditionele gerechten die Fez te bieden heeft. Naast lekker eten, kan je ook winkels binnenstappen voor kleurrijk aardewerk en sierlijke lampen. Als je iets interessant vindt, moet je eerst onderhandelen voordat je iets koopt.
De beste manier om Fez te verkennen is eigenlijk door verdwaald te raken. Zo merk je snel dat de stad echt leeft. Als je trouwens houdt van bruisende steden, dan is een citytrip naar Barcelona misschien net wat je zoekt!
Foto’s maken in Fez
Als je een reis maakt naar Fez, kom je zeker terug met de mooiste foto’s. Eén van de locaties waar je naartoe moet, zijn de gouden poorten van het koninklijk paleis. Je kan jammer genoeg niet naar binnen gaan, maar de zeven gouden poorten laten je verbeelding wel spreken!
Loop langs de oudste universiteit ter wereld
Volgens UNESCO is de universiteit van Al Karaouine in Fez de oudste universiteit ter wereld. De universiteit werd meer dan duizend jaar geleden opgericht door Fatima al-Fihri. Het gebouw is zelf ook heel indrukwekkend. Met mooie zuilen, knappe versieringen en Arabische teksten lijkt het gebouw te komen uit de sprookjes van Duizend-en-een-nachten.
Momenteel functioneert de universiteit als een werkende moskee. Normaal gezien zijn moskeeën wel toegankelijk voor iedereen, maar deze is enkel te betreden door moslims. Sinds 2016 is de bibliotheek van het gebouw wel toegankelijk geworden voor iedereen. Het is één van de oudste bibliotheken ter wereld en bevat bijvoorbeeld een koran uit de 9de eeuw. Je kan vanop de binnenplaats wel de moskee aanschouwen en alweer mooie foto’s maken.
Je kan ook naar Medersa Bou Ina, waar iedereen binnen mag
De 14de eeuwse Medersa Bou Inania was eerst een theologische universiteit en wordt tot de dag van vandaag nog steeds gebruikt voor religieuze doeleinden.
Het leuke aan dit gebouw is dat het een religieus gebouw is in Fez en ook open staat voor niet-moslims. Na een toegewijde restauratie is de medersa (=school) een ware schoonheid. Verwacht je maar aan adembenemende mozaïeken en mooie roosterschermen gesneden uit geurig cederhout.
Bezoek ook de synagogen van Fez
In Fez leven vooral moslims, maar je vindt er ook Marokkaanse christenen en joden. Zo vind je in Fez een oude Joodse wijk, Mellah. De wijk werd in de 14de eeuw een toevluchtsoord voor 250.000 joden. Sindsdien is de regio rijk aan geschiedenis en architectuur in Joodse stijl, zoals de synagoge Ibn Danan in het hart van de Mellah.
De woningen die je hier treft zijn een beetje anders dan andere huizen in Fez, maar hebben wel hun eigen charme. Je vindt in deze wijk niet alleen synagogen maar ook joodse kerkhoven. Je mag hier meestal niet zomaar binnenlopen, want sommige kerkhoven mogen enkel joden betreden.
Hou je van mooie uitzichten? Ga dan naar de berg Zalagh
Als je echt gek bent op mooie uitzichten, moet je zeker eens een wandeling maken naar de top van de berg Zalagh. Het wordt gekenmerkt door pittoreske landschappen vol olijfgaarden, grazende geiten en zwevende vogels. Vanaf hier heb je trouwens ook zicht op de oude medina en kan je ook nog eens genieten van een prachtig uitzicht op de mooie omgeving.
Ben je gek op mooie uitzichten? Dan is een citytrip naar het zuiden van Frankrijk ook misschien interessant voor jou.
Net buiten de medinamuren, vind je de mooiste tuinen
Jnan Sbil is zonder twijfel één van de oudste en mooiste tuinen in Fez. Ze werden geschonken aan het publiek door Sultan Moulay Hassan in de 19de eeuw en functioneert nu als een oase van vrede en rust. Je kan de rust misschien wel nodig hebben om de drukte van het stadscentrum even te vermijden. Als je op zoek bent naar alternatieven op drukke steden, dan is dit misschien iets voor jou: 9 prachtige alternatieven voor bekende plaatsen.
De tuinen zijn versierd met mooie bloemen en grote centrale fonteinen. In de lucht hangt ook nog een lekker geurtje van eucalyptus en citrusbomen. Als je een beetje honger hebt, kan je nog iets eten in een gezellig tuinrestaurantje.
Kookcursus in Fez
Aangezien Fez een culinaire stad is, moet je het eens overwegen om daar een kookcursus te volgen. Hierdoor zal je dan de verschillende kruiden en gerechten leren kennen, waardoor je exotische diners kan organiseren. Hoe cool is het ook niet om te kunnen zeggen dat je tajine hebt leren maken in Fez? Gewoon doen!
Als je trouwens meer steden wil ontdekken waar je lekker kan eten, moet je hier eens een kijkje nemen: Geef je al je geld uit aan eten en reizen? Combineer de twee en boek een reisje naar deze steden.
In Fez spreken ze trouwens niet alleen Arabisch, maar ook Engels en Frans. Hierdoor zal de kookcursus misschien net iets makkelijker verlopen. Schrik wel niet dat je op het einde van de dag een woord of twee Arabisch kan.
Waar moet je op letten in Fez?
- Om Marokko binnen te mogen, heb je een paspoort nodig.
- In Fez, en in Marokko, rekenen ze niet in euro maar in Dirhams (1 EUR = 11,07 MAD).
- Probeer altijd te onderhandelen. Bij toeristen durven verkopers de prijzen te verhogen.
Wil je liever naar een andere sprookjesachtige stad? Dan is een citytrip naar Marrakesh misschien meer iets voor jou.