Augmented reality-lenzen voor slechtzienden zijn niet langer science fiction

Het Amerikaans bedrijf Mojo Vision heeft een volledig functionele augmented reality lens onthuld. Het zal de perceptie van de slechtzienden verbeteren. Maar het opent ook geheel nieuwe mogelijkheden. Transhumanisme is voor morgen.

Transhumanisme, het idee dat technologische vooruitgang ons in staat zal stellen de natuurlijke capaciteiten van het menselijk lichaam te overtreffen, is beangstigend. Maar het concept is gepopulariseerd door culturele werken zoals het sterk gemediatiseerde videospel Cyberpunk 2077, dat veel verder gaat dan het domein van sciencefiction.

Oogprothese

We zijn nog niet zo ver dat we ledematen kunnen vervangen, maar het aantal prothesen om mensen weer normaal gebruik te laten maken van een arm of een been neemt toe. En voor de eerste keer, heeft een Amerikaans bedrijf een echte oogprothese ontwikkeld.

Het bedrijf Mojo Vision is erin geslaagd een augmented reality-lens te maken waarin een scherm, een processor en draadloze connectiviteit zijn geïntegreerd. De autonomie van het prototype is nog beperkt tot één uur, maar het is het eerste object dat een verbeterde waarneming van de werkelijkheid biedt zonder de bestaande helm- of brilmodellen.

In deze lenzen zal een zeshoekig scherm van minder dan een halve millimeter breed informatie rechtstreeks op het netvlies projecteren, zonder de visuele ruimte te vertroebelen dankzij een tracker die de bewegingen van het oog volgt.

Biometrische gegevens

De technologie is bedoeld om slechtzienden te helpen obstakels op hun route waar te nemen door ze te markeren, maar deze lenzen kunnen ook biometrische gegevens weergeven, wat bijvoorbeeld nuttig is voor sportbeoefenaars. Het kan ook worden gebruikt door mensen met chronische ziekten om hun hartslag of bloeddruk te controleren, naast andere gegevens.

Lees ook;

Meer
Lees meer...