Begin maar al te trainen! Deze 23 uitdagende tochten zijn een droom voor iedereen die graag wandelt

Begin maar al te trainen! Deze 23 uitdagende tochten zijn een droom voor iedereen die graag wandelt

Wandelen is goed voor je lichaam, ontspannend én ongelofelijk plezant. Maar weet je wat nog véél zaliger is? Wandelen op de allermooiste paden ter wereld. Droom even weg bij de volgende 23 ‘hiking trails’ en … begin dan maar volop te trainen. Want je moet er toch minstens een paar van doen in je leven. Let’s go!

1. Inca Trail, Peru

Wereldberoemd, dit pad dat de buitenwereld verbindt met Machu Picchu en zo de moeite waard. Een route van 45 kilometer, over hoge bergketens, door subtropische bossen en met prachtige uitzichten. Je zal hier natuurlijk niet alleen lopen, maar hey: de beloning die je op het einde krijgt maakt ALLES goed.

2. Bright Angel Trail, Grand Canyon National Park, Arizona, Verenigde Staten

Je hebt natuurlijk meer dan één wandelpad in de Grand Canyon, maar deze Bright Angel-route is misschien wel de beste keuze. Je loopt grote stukken in de schaduw, en de rotsen die je tegenkomt zijn adembenemend. De afstand bedraagt zo’n 14,8 kilometer, waarbij je 1.370 meter daalt. Heavy!

3. Tour du Mont Blanc – Frankrijk, Italië en Zwitserland

Deze wandelroute rond de Mont Blanc loopt door drie landen, is in totaal maar liefst 173,5 kilometer lang en daar doe je zo’n 10 dagen over. Tenzij je wil meedoen aan de Ultra-Trail du Mont Blanc, een marathon waarbij de winnaar in zo’n 20 uur aankomt. Begin maar al te trainen ;-).

4. Machame Route, Mount Kilimanjaro, Tanzania

Yep, ’t is de hoogste berg van Afrika – 5.892 meter hoog – en toch krijgt de Kilimanjaro de naam van ‘de hoogste bewandelbare berg ter wereld’, want de klim is veel minder technisch en gevaarlijk dan je zou denken. De Machame-route geeft je prachtige uitzichten en steile paadjes, heerlijk!

5. The Narrows, Zion National Park, Utah, Verenigde Staten

Zo’n 26 kilometer wandelen in de kloof van de Zion Canyon, tussen kleurrijke hoge stenen muren en over rotsen, klink zalig! Klein detail: 60 procent van de route stap je in het water. Bereid je dus maar voor op een natte broek, maar dat is het écht waard.

6. Sentiero Azzuro, Cinque Terre, Italië

Iedereen kent Cinque Terre voor de kleurrijke dorpjes en de prachtige uitzichten langs de kust, maar je vindt er ook het ‘Blauwe Pad’. Een prachtig wandelpad van 12 kilometer langs de kustlijn, dat de vijf dorpjes verbindt. Niet te missen!

7. Everest Base Camp Trek, Khumbu, Nepal

Deze trail biedt je een fantastisch zicht op de hoogste berg ter wereld … zonder dat je er ook echt op moet. Maarre … dat wil niet zeggen dat dit niet ongelofelijk zwaar is. De klim naar Kala Pattar op 5.545 duurt zo’n drie weken, maar je krijgt er wel prachtige uitzichten voor in de plaats. Eentje voor de gevorderden!

8. Tongariro Northern Circuit, Tongariro National Park, Nieuw-Zeeland

Dit wandelpad vormt een lus van zo’n 50 kilometer rond de vulkaan Mount Ngauruhoe (Mount Doom voor de Lord of The Rings-fans!), en je doet er zo’n drie à vier dagen over. Een prachtige tocht langs kraters en lavakuilen, maar ook langs de indrukwekkende smaragdgroene meren. Wow!

9. Petra Through the Back Door, Jordanië

Als Petra op je bucket list staat, dan moet deze tocht zéker doen. Door de 80 kilometer lange tocht kom je de stad binnen door de Jordaanse woestijnwildernis. Het hoogtepunt: de top van een oude trap, uitgehouwen in rode zandsteen, waar je het grootste monument van Petra vindt: Het Klooster of Ad Deir.

10. Les Calanques, Marseille, Frankrijk

Iets dichterbij, maar zeker ook de moeite waard: het Massif des Calanques, dat zich over 20 kilometer uitstrekt langs de kust van Marseille en Cassis. Je krijgt prachtige zichten op die steden, maar ook om de omliggende bergen en de zee.

11. Flattop Mountain Trail, Anchorage, Alaska

Een korte (net geen 5 kilometer heen en terug) maar stevige (je klimt zo’n 381 meter) wandeling, maar het uitzicht op de top doet je die inspanning snel vergeten. Adembenemend!

12. Kalalau Trail, Kauai, Hawaï, Verenigde Staten

Dit wandelpad loopt langs de ‘ruige’ Nã Pali kustlijn van het eiland Kauai in de staat Hawaï. Als je het pad 18 kilometer volgt, word je beloond met prachtige watervallen, springende dolfijnen in de zee én uiteindelijk het geïsoleerde Kalalau-strand. En ja: daar kan je overnachten, om uitgerust aan je terugweg te beginnen. Klinkt zalig!

13. Kungsleden, Zweden

Dit pad – ook wel het Koningspad genoemd – is maar liefst 425 kilometer lang en biedt prachtige uitzichten op de landschappen van Zweden. Het gaat door vier nationale parken en een natuurreservaat. Wie maar een deel van het pad wil doen, kiest best voor de meest noordelijke 100 kilometer.

14. Tiger Leaping Gorge, China

Dit pad loopt hoog boven een 15 kilometer lange kloof, waar de Jangtse rivier de bergketen van de Ynling Shan doorsnijdt. Je passeert langs stille dorpjes, schaduwrijke bossen, knappe watervallen en heftige afgronden. Een avontuurlijke tocht, zoveel is zeker.

15. Torres del Paine Circuit, Chili

Dit is een van de populairste trekpaden, en terecht! De met sneeuw bedekte bergtoppen, de gletsjers, de valleien, de dieren in het wild en de kristalheldere meren zijn echt WOW. Wie de volledige 100 kilometer wil doen – en het hele park wil oversteken – heeft daar 9 dagen voor nodig.

16. West Coast Trail, Vancouver Island, Canada

Dit 75 kilometer lange pad werd aangelegd in 1907, om de reddingsoperaties van de schipbreukelingen langs de rotsachtige westkust van Vancouver Island te vergemakkelijken. Nu is het een van de populairste trails ter wereld, vooral door de ongelofelijke variatie. Je zal prachtige zonsondergangen, watervallen, enorme bomen en knappe bergpieken zien, maar ook walvissen, zeeleeuwen en zelfs beren of wolven.

17. Bibbulmun Track, Australië

Dit is er eentje dat je nooit helemaal zult kunnen doen, want het pad loopt maar liefst 1.003 kilometer langs de Australische westkust. Je komt door immense bossen, nationale parken, reservaten en over knappe stranden. Vooral tijdens de herfst is het daar geweldig mooi!

18. Pays Dogon, Mali

‘Het land van de Dogon’ – een bevolkingsgroep die langs de Klif van Bandiagara woont – is een van de meest adembenemende regio’s in Afrika. De kliffen zijn prachtig, maar ook de dorpjes aan de voet van de rotswand zijn fenomenaal, net als de mensen die er wonen.

19. Israel National Trail, Israël

Deze trail doorkruist het hele land – van de Libanese grens naar de Rode Zee in het zuiden – en is maar liefst 1.100 kilometer lang. Als je de afstand volledig wil doen, heb je tot 60 dagen nodig. Vooral het meest zuidelijke deel is erg zwaar, want daar ben je echt geïsoleerd.

20. Pembrokeshire Coast Path, Wales

299 kilometer, zolang is dit heuvelachtige kustpad – dat loopt van de west- naar de zuidkust van Wales – in totaal. Op de tocht passeer je ruige kliftoppen en prachtige valleien, maar ook 58 stranden en enkele havens, ’t Is ook best wel zwaar, want je moet meer dan 10.000 meter klimmen en dalen. Niet voor watjes!

21. Yellowstone’s Wild Southwest, Wyoming, Verenigde Staten

In de zuidwestelijke hoek van het Yellowstone National Park kan je een 43 kilometer lang pad volgen door de vlakke weides van Bechler Meadows, pittoreske bergen, weelderige bossen en langs mooie watervallen, geisers en warmwaterbronnen, zoals de beroemde Mr. Bubble. Zo de moeite waard!

22. Northern Drakensberg Traverse, Zuid-Afrika & Lesotho

Alleen al het begin van deze tocht is – letterlijk – adembenemend. De tocht begint op 2.400 meter en brengt je naar touwladders, die je moet gebruiken om naar het Mont-Aux-Sources plateau en het Drakensberg Amfitheater te klimmen. Daarna volgen hoogplateau’s, gigantische watervallen, steile met gras bedekte heuvels en nog zoveel meer. Hier willen wij echt naartoe!

23. Laugavegurinn Pass, IJsland

55 kilometer lang, maar vooral ook de populairste trail van IJsland en de verbinding tussen twee natuurreservaten. Het verschil in landschap is gigantisch: bergen in geweldige kleuren, magnifieke gletsjers, chique warmwaterbronnen, rivieren en meren. Dit MOET je ooit zien, sowieso.

Oké, ’t is hoog tijd om te beginnen trainen! LET’S GO!

Bronnen: BootsnAll, BuzzFeed, CN Traveler, Hella Wella, Lonely Planet, National Geographic

Gesponsorde artikelen