Meer dan zes op de tien Belgen hebben moeite om de rekeningen te betalen

De koopkracht- en energiecrisis heeft een niet te onderschatten impact op onze financiële situatie. Uit een onderzoek dat Deloitte, Argenta en UGent in november hebben gevoerd, en waarvan de resultaten nu bekend zijn, blijkt dat ruim 60 procent van de Belgische gezinnen moeite heeft om de rekeningen te betalen.

Waarom is dit belangrijk?

Het leven is de voorbije maanden fors duurder geworden. De energieprijzen zwakken nu af, maar daarmee is de koopkrachtcrisis niet achter de rug. Uit de jongste inflatierapporten van het Belgische statistiekbureau Statbel blijkt dat de voedselprijzen nu fors stijgen. Op budgettair vlak staan er ons dus nog uitdagende tijden te wachten.

In het nieuws: 64 procent van de Belgische gezinnen geeft aan moeite te hebben om hun rekeningen te betalen. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, Argenta en UGent.

  • Uiteindelijk slaagt het merendeel – 89 procent om precies te zijn – er wel in om op tijd te voldoen aan hun financiële verplichtingen. Daarbij geeft 34 procent van de respondenten zijn geld wel meteen uit in plaats van een deel opzij te zetten voor onverwachte uitgaven.
  • Meer dan de helft van de Belgen (54 procent) kan ook niet structureel elke maand sparen. Slechts de helft van die groep probeert dat ook effectief te doen. Een kwart slaagt er enkel in om te sparen bij een financiële meevaller.
  • Vooral de leeftijdsgroep van 35-54 jaar heeft het moeilijk om alle gezinsrekeningen te betalen omdat zij meer geld uitgeven aan hun kinderen of aan het afbetalen van lopende leningen.

Financiële planning

Meer dan een koopkrachtcrisis: Het onderzoek werd gevoerd te midden van de energie- en koopkrachtcrisis. Zo bedroeg de inflatie in ons land in november zo’n 10,6 procent, na in oktober op bijna 12,3 procent te pieken. Maar er is meer aan de hand.

  • De onderzoekers merken op dat de Belgen nauwelijks bezig zijn met een financiële planning. Zo doet één op de vier landgenoten niet aan pensioensparen.
  • Daarnaast maakt bijna een op de twee Belgische gezinnen geen plannen voor langer dan een maand. Meer dan een derde maakt helemaal geen financiële plannen voor de toekomst van hun gezin. Zelfs bij financieel gezonde Belgen maakt 38 procent van de ondervraagden geen of weinig plannen.
  • De onderzoekers merken op dat planning een belangrijke stap richting financiële gezondheid is. “Een focus op de korte termijn bemoeilijkt het financieel rondkomen en vergroot het risico op betalingsachterstanden”, klinkt het.
  • Ze wijzen erop dat financiële instellingen, non-profitorganisaties, overheden, onderzoeksinstellingen en regulatoren kunnen helpen om de financiële gezondheid van de Belgen te verbeteren. “Door dit onderzoek weten we waar we vandaag staan en kunnen we samen op pad gaan”, luidt het besluit.
Meer
Lees meer...