Belgische wijnen in opmars, een positief gevolg van de klimaatopwarming?

De Belgische wijnbouw doet het opmerkelijk goed. Door de klimaatopwarming kunnen bepaalde druivensoorten hier goed aarden. Business AM sprak met Eduard Monsecour, wijnexpert en voorzitter van wijngilde De Stenen Muur, over de toekomst van de Belgische wijnen.


Beluister hier het volledige interview met Eduard Monsecour:


De essentie: De klimaatopwarming zorgt voor wijnbouw in ons land die vergelijkbaar is met de Franse wijnen. Op termijn zou dat meer rode wijnen betekenen.

  • Monsecour legt uit: “Op dit ogenblik zijn de Belgische wijnen in opmars. Ze doen mee aan verschillende internationale wedstrijden, en hebben al gouden en zilveren medailles gehaald. Je kunt het goed vergelijken met de buitenlandse wijnen.”
  • “In het begin waren de Belgische wijnen vooral vergelijkbaar met de Duitse, omdat we op dezelfde breedtegraad liggen. Maar met de opwarming van de aarde kunnen we ook meerdere soorten druiven rijp krijgen, zoals in Frankrijk. We krijgen altijd meer uren zonneschijn tegenover vroeger. Over een paar jaar kunnen we hier druivensoorten rijp krijgen die ook in Frankrijk staan.”
  • “Belgische wijnen zijn kleinschaliger dan in het buitenland. Ze worden vooral verkocht bij de wijnbouwers thuis. Een paar grote worden geleverd aan restaurants.”
  • Het aantal uren zonneschijn is dus belangrijk. Monsecour voorspelt de opkomst van meer rode wijnen: “Een witte druif heeft normaal gezien 1.600 uren zonneschijn nodig en een blauwe druif 1.800 uren. Vroeger kwamen bijna niet aan die 1.800 uren. Maar door de opwarming begint dat beter te lukken.”
Meer
Lees meer...