Boodschappen doen wordt een pak duurder: voedselprijzen schieten omhoog

Winkelen in de supermarkt voor voedsel wordt binnenkort wellicht duurder. Dat komt omdat de prijzen van basisingrediënten zoals tarwe, maïs, plantaardige oliën en sojascheuten omhoog schieten. Uiteindelijk zal de prijs voor eten in de lokale supermarkt dan ook omhoog klimmen.

Deze week schoot de Agriculturele index van Bloomberg, die de prijs van enkele belangrijke gewassen volgt, omhoog tot hoogten die we niet meer zagen sinds negen jaar geleden. Er wordt verwacht dat de voedselprijzen weldra zullen volgen naar de hoogste niveaus sinds 2014.

De ingrediënten die een rally zagen op de Agriculturele index zijn namelijk essentiële ingrediënten in heel wat voedselproducten die we in de supermarkt kopen, zoals brood, vlees en zelfs snacks zoals pizza en frisdrank. De hausse van basisvoedsel zal wereldwijde gevolgen hebben voor de financiën en budgetten van huishoudens en bedrijven.

Er wordt zelfs gevreesd dat deze rally de snelheid van het lang verwachte economische herstel na de Covid-19-pandemie zou kunnen afremmen. Door een nakende voedselinflatie zullen minder gegoede gezinnen die het tijdens de pandemie al sowieso moeilijk hadden nog meer financiële druk ondervinden. Er wordt bovendien verwacht dat een deel van de gigantische bedragen opgepot spaargeld van 2020 dan toch niet naar de economische heropening zal kunnen vloeien. Hogere voedselprijzen kweken namelijk een gevoel van onzekerheid.

Voor de banken zou een stijging van de voedselprijzen ook slecht nieuws zijn. Een piek in de prijs van eten tijdens een periode van zwakke economische groei sluit namelijk elk scenario van losser beleid om een heropening te faciliteren uit.

‘Er breken slechte tijden aan’

Vanwaar deze plotse stijging van producten zoals sojascheuten, tarwe, maïs en oliën?

‘Er zit een soort stierenmarktbeweging achter de rally van internationale voedselprijzen’, zei Abdolreza Abbassian, een econoom van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Volgens Abbassian is er zelfs nog meer slecht nieuws. ‘We hebben aanwijzingen dat de prijzen niet op dit niveau zullen blijven, maar zelfs zullen blijven stijgen. Er breken slechte tijden aan’, klinkt het.

De plotse ‘boom’ wordt onder andere veroorzaakt door de enorme importhonger van China. In februari schoot de prijs van maïs al eens naar zo’n 5 dollar per schepel, op dat moment de hoogste prijs sinds acht jaar, toen China aankondigde dat het heel wat meer van het gewas nodig zal hebben om haar varkens- en kippenpopulaties te ondersteunen. De Afrikaanse varkenspest had namelijk de vernietiging van miljoenen varkens veroorzaakt. Een verlies dat China koortsachtig wil inhalen.

Een andere verklaring zijn de barre weersomstandigheden die de laatste maanden gewassen in Brazilië en de Verenigde Staten teisterden.

‘Miljoenen mensen zullen afglijden naar honger en wanhoop’

De impact van deze factoren wordt nu al gevoeld op het Amerikaanse continent. De prijs van tortilla is fors aan het stijgen in Mexico, vlees wordt duurder in Brazilië en spek is prijziger geworden in de VS.

De echte miserie is echter weggelegd voor derdewereldlanden. In Afrika zal de stijging van de voedselprijzen functioneren als een vermenigvuldiger van het menselijk leed in verschillende regio’s die al zwaar getroffen werden.

‘Miljoenen mensen zullen dieper afglijden naar honger en wanhoop. Een gewone maaltijd zal nog verder buiten het bereik van gezinnen vallen’, besloot Chris Nikoi, de directeur van het VN Wereldvoedselprogramma voor West-Afrika.

Lees ook: Voedselprijzen stegen afgelopen 15 jaar sneller dan in buurlanden

Meer
Lees meer...