Brexitdeal rond net voor Kerstmis

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een handelsakkoord gesloten voor wanneer het VK eind dit jaar de EU verlaat. Dat gebeurt zowat vier jaar na het referendum dat de brexit besliste.

Dan toch: op kerstavond beslisten de Europese Unie en het VK dat ze toch in vrede uit elkaar zullen gaan en wenden ze het doemscenario van een no-deal brexit af. Dat spook hangt al enkele jaren boven Downing Street. Nu is er na twee jaar onderhandelen toch een deal.

Het grote struikelblok bleek niet immigratie of het Europees Hof voor Justitie, maar visrechten. Het VK wou die zoveel mogelijk zelf behouden, het is dan ook een belangrijke bron van inkomsten voor de eilandstaat. Maar de EU wou garanties. Nu is er een akkoord en witte rook.

Ursula Von der Leyen en hoofdonderhandelaar Michel Barnier gaven een persconferentie eens de deal rond was.

Lees verder onder de video.

Volgens Von der Leyen ‘blijft de concurrentie tussen de EU-landen en het VK eerlijk. Daarnaast zullen de regels en standaarden van de EU gerespecteerd blijven. We hebben de tools om te reageren als dat niet zo is en onze handel daarvan hinder zou ondervinden’, zegt de Voorzitster van de Europese Commissie. Na vier jaar wordt de deal herbekeken.

Toch nog samenwerken

Daarnaast ‘blijven het VK en de EU samenwerken als we gemeenschappelijke interesses hebben, zoals bij de klimaatverandering, energie of transport’, klonk het verzoenend. ‘We hebben ook 5,5 jaar voorspelbaarheid gegarandeerd voor onze visserij’, haalde ze aan.

‘Dit hele debat gaat natuurlijk over soevereniteit’, zei ze. ‘Maar wat betekent dat eigenlijk in de 21ste eeuw? Het gaat om elkaar verder te duwen en niet altijd alleen staan’, klonk het bij Von der Leyen.

Daarna gaf hoofdonderhandelaar Michel Barnier nog wat tekst en uitleg over welke facetten van de deal het moeilijkst waren. Hij benadrukte ook dat de Europese Commissie en het VK op een aantal vlakken zullen blijven samenwerken.

Reacties

De Britse premier Boris Johnson is uiteraard in zijn nopjes met de deal.

Ook Guy Verhofstadt, die nog mee-onderhandelde, is tevreden met de deal, maar gaf toch al kritiek. ‘De deal is misschien minder ambitieus dan we hadden gewild, maar de Single European Market blijft wel intact.’

De Schotse premier Nicola Sturgeon, van de SNP, maakt in haar eerste reactie duidelijk dat ze het niet eens kan zijn met de brexit. Ze gaf meteen het debat over Schotse onafhankelijkheid nog een zetje. ‘Brexit gebeurt tegen de wil van Schotland in. En er is geen deal die teruggeeft wat brexit van ons afneemt. Het is tijd om onze toekomst te plannen, als een onafhankelijke, Europese natie.’

Lees ook:

Meer
Lees meer...