Hoe Chili 2,5 maanden voor de start van het WK voetbal toch nog zijn plaats op het toernooi hoopt af te dwingen

Terwijl de meeste landen stilaan beginnen te denken aan hun selectie voor het wereldkampioenschap voetbal in Qatar dat start op 20 november, moet één land nog vrezen voor zijn plaats op dat WK. Ecuador wist zich nochtans rechtstreeks te plaatsen, maar gebruikte daar volgens Chili een speler met vervalste papieren. De FIFA buigt zich binnenkort over de zaak en zal eindelijk een definitieve beslissing nemen over welk Zuid-Amerikaans land zich mag opmaken voor het WK in Qatar.

Op 14 juni 2022 dwong Costa Rica als allerlaatste land zijn plaats af op het WK voetbal in Qatar van 2022. Het land versloeg toen in de intercontinentale play-offs Nieuw-Zeeland met 1-0 na een vroege goal van ex-Arsenalspeler Joel Campbell.

Sindsdien zijn de 32 landen bekend die tussen 20 november en 18 december zullen strijden voor de wereldtitel voetbal. Of toch niet? Chili doet namelijk nog een ultieme poging om zijn plaats af te dwingen op het WK. De Chileense voetbalbond meent namelijk recht te hebben op de plaats van Ecuador.

Byron Castillo

De reden voor die claim is speler Byron Castillo. Die rechtsback die uitkomt voor León in de Mexicaanse competitie kwam voor Ecuador in actie in 8 van hun 18 kwalificatiewedstrijden voor het WK. In die wedstrijden werden 14 punten gepakt. Zo had Byron Castillo een belangrijke bijdrage in de kwalificatie van Ecuador voor het WK in Qatar.

Byron Castillo in actie voor Ecuador tegen Nicolas Gonzalez van Argentinië in een kwalificatiematch voor het WK 2022 – Bron: FRANKLIN JACOME/POOL/AFP via Getty Images

De tien Zuid-Amerikaanse ploegen van de federatie CONMEBOL kunnen zich namelijk kwalificeren voor het wereldkampioenschap voetbal via één grote poule. Daarvan is enkel de top 4 rechtstreeks geplaatst. Ecuador pakte met 26 punten de vierde plaats na toplanden Brazilië, Argentinië en Uruguay en leek zo zeker van zijn plaats op het WK.

De nummer 5, Peru, kreeg nog een herkansing in de intercontinentale play-offs tegen Australië. Ze verloren daar echter in een dramatische strafschoppenreeks, waarbij Australië speciaal voor de penalty’s eerste doelman Matt Ryan (ex-Club Brugge) naar de kant had gehaald voor penaltyspecialist en cultheld Andrew Redmayne.

Chili

Voor Chili zelf was de WK-kwalificatie een ramp. Naast Brazilië, Argentinië, Uruguay, Ecuador en Peru moest het namelijk ook nog Colombia voorlaten. Ze eindigden hun campagne op een zevende plaats met amper 19 punten uit 18 wedstrijden. Het is 20 jaar geleden dat Chili zo’n slechte WK-kwalificatieronde speelde.

Toch hoopt de Chileense voetbalbond nog op een ticket voor Qatar. Volgens hen is Byron Castillo namelijk niet speelgerechtigd voor Ecuador en moeten de 8 wedstrijden waarin de verdediger in actie kwam omgezet worden in forfaitnederlagen. Op die manier zou Chili 5 punten extra krijgen en naar de vierde plaats in de poule springen.

Vervalste documenten

Chili probeert zijn zaak al langer aan te kaarten bij de FIFA, maar kreeg in juni een “njet” te horen. Het dreigde daarna om naar het internationaal sporttribunaal CAS te stappen en ging in beroep tegen de beslissing. De Chileense voetbalbond meent namelijk “overtuigend bewijs” te hebben dat Byron Castillo in feite geboren en getogen is in Colombia. Zijn Ecuadoraanse papieren zijn volgens hen volledig vervalst.

“Er zijn talloze bewijzen dat de speler op 25 juli 1995 in Colombia, in de stad Tumaco, is geboren. En niet op 10 november 1998, in de Ecuadoraanse stad generaal Villamil Playas”, staat in de eerste klacht van Chili volgens The Athletic. Hij zou beschikken over een valse geboorteakte, een valse leeftijdsverklaring en dus ook een valse nationaliteit. De Chileense bond beweert dat al die documenten heel wat onregelmatigen bevatten die moeten bewijzen dat ze vervalst zijn.

Daarnaast zouden ze wel beschikken over echte documenten, zoals zijn doopakte en geboorteakte uit Colombia. Dat laatste document zou zelfs door ministers uit Colombia gevalideerd zijn. Voor de mogelijke verklaring dat er twee broers zijn die elk Byron Castillo heten, bestaat er volgens Chili geen enkel bewijs. De Chileense bond zou na zijn eerste klacht uit juli zijn dossier nog hebben uitgebreid met extra documenten die hun gelijk nog meer moeten bewijzen.

In beroep bij de FIFA

Nadat de FIFA op 10 juni een eerste klacht van Chili had afgewezen, besloot de Chileense bond dus in beroep te gaan. Dat beroep komt op 15 september voor, amper iets meer dan twee maanden voor de start van het WK. Volgens Chili wil de FIFA daarmee vermijden dat het land, bij een negatieve uitspraak, nog de tijd heeft om naar het Hof voor Arbitrage voor de Sport (CAS) te trekken.

De zaak zal op 15 september behandeld worden door een onafhankelijke commissie bestaande uit Neil Eggleston uit de Verenigde Staten, Christian Andreasen uit de Faeröer en Salman Al-Ansari uit Qatar. Vooral die laatste naam is opvallend. Qatar opent – volgens het huidige schema – het WK voetbal namelijk op 20 november met een wedstrijd tegen Ecuador. Salman Al-Ansari kan dus bezwaarlijk onpartijdig genoemd worden.

Op de hoorzitting in hoger beroep zal naast de Ecuadoraanse en Chileense voetbalbond ook de Peruaanse bond worden opgeroepen. Voor het eerst zal ook Byron Castillo zelf aanwezig zijn om zijn kant van het verhaal te vertellen.

Meer
Lees meer...