Dat wordt niks, jongens: Hollanders zullen weer voor Rode Duivels moeten supporteren op WK

Puur mathematisch kan het nog, maar laten we wel wezen: voetballend is er geen vleugje perspectief meer over dat Oranje het WK voetbal in Rusland haalt. De Nederlanders verloren gisterenavond opnieuw zwaar, van een niet eens super spelend Frankrijk. Dat is niet alleen “sneu” voor voetbalminnend Nederland, het is ook een ferme patat voor de Nederlandse economie.

Het mislopen van het WK, dat nu quasi een feit is na een nieuwe nederlaag met 4-0 tegen Frankrijk, kan in totaal meer dan een miljard euro schelen.

Nederlanders zouden ongeveer 100 miljoen euro hebben uitgegeven aan “oranjeartikelen” bij deelname. De horeca zou maar liefst 400 miljoen euro mislopen volgens sommige ramingen. De warenhuizen schatten dat er er tijdens zo’n toernooi “makkelijk” voor 50 miljoen euro extra besteed wordt alleen aan “versnaperingen” en drank. Tijdens een EK of WK zien de AH’s, Jumbo’s en consoorten in Nederland doorgaans een omzetstijging van 2,5 à 3 procent.

En ook de voetbalpools gaan het voelen: als Nederland zelf niet meedoet wordt er voor zeker 40 miljoen euro minder gewed. En dan is er het advertentieverhaal. De jongste EK’s en WK’s spendeerden adverteerders gemiddeld 15 procent meer aan tv-reclame bijvoorbeeld. We hebben het dan al snel over een bedrag van 150 à 200 miljoen euro. Dat is dan alleen televisie. Radio, kranten, online-advertenties lopen ook in de tientallen miljoenen.

Armzalig Oranje

In Saint-Denis verloor een armzalig Oranje, dat ruim een half uur met tien man speelde, kansloos met 4-0 van een superieur Frankrijk, dat niet eens de indruk gaf echt op niveau te voetballen. Les Bleus kwamen na minder dan een kwartier spelen verdiend op 1-0 dankzij Antoine Griezmann. Nederland kwam in de eerste helft niet verder dan een afzwaaier van Georginio Wijnaldum.

Thomas Lemar zorgde met een schitterend schot voor de 2-0. Niet lang daarna maakte Lemar zijn tweede. In blessuretijd raakte Robben nog de lat, waarna invaller Kylian Mbappé de afstraffing met het vierde Franse doelpunt compleet maakte.

Nederland staat nu vierde in de poule, op zes punten van koploper Frankrijk. Zweden heeft drie punten meer en Bulgarije twee. Kansloos is Oranje nog niet. Theoretisch is zelfs nog niets uitgesloten. Groepswinst behoort zelfs nog tot de mogelijkheden, al is de kans dat het laatste wordt in de groep wellicht realistischer.

Wat moet er allemaal gebeuren voor een kwalificatiewonder?

Nederland moet zijn resterende drie wedstrijden (Bulgarije thuis, Wit-Rusland uit en Zweden thuis) absoluut winnen. Dan komt Oranje op 19 punten uit tien wedstrijden.

Door dat te doen, houdt Nederland Bulgarije achter zich in de groep. En komt het op gelijke hoogte met Zweden (als Zweden tenminste wint van Luxemburg thuis en van Wit-Rusland uit).

Als Nederland dan in punten gelijk eindigt met Zweden, dan telt het doelsaldo. Ook daarvoor was de 4-0 van gisteren niet bevorderlijk. Nederland staat nu op 13-10, Zweden op 14-7. Een verschil van 4 in het voordeel van de Zweden.

Zweden ontvangt nog Luxemburg, dus het is niet ondenkbaar dat dit verschil nog verder oploopt. Nederland kan dit theoretisch rechttrekken op de slotdag, wanneer Zweden naar Amsterdam komt. Die wedstrijd is op 10 oktober.

Zijn de bovenstaande obstakels overwonnen en eindigt Nederland inderdaad op plaats 2 in Groep A, dan is er nog een “maar”. De slechtste nummer 2 van alle negen WK-kwalificatiegroepen valt af voor de play-offs.

De regel luidt: de acht landen met de meeste punten uit hun duels tegen de nummers 1, 3, 4, 5 uit hun groep, plaatsen zich voor de play-offs. De resultaten tegen de nummer 6 worden weggestreept.

In de play-offs wacht de laatste horde op weg naar het WK: een tweeluik op 10 en 13 november tegen een andere nummer 2.

Mocht dat obstakel ook overwonnen zijn, gaat Nederland op 1 december in Moskou alsnog de koker in bij de loting voor het eindtoernooi.

De Nederlandse kranten geloven er alvast niet meer in. “Oranje heeft niets op het WK te zoeken”, is de teneur. Oranje miste ook al het EK in Frankrijk. Het werd toen in de kwalificaties onder meer genekt door IJsland.

Meer
Lees meer...