De Britse band The Heavy heeft hun vijfde album klaar, wij spraken met frontman Kelvin Swaby over ‘Sons’

De Britse band The Heavy heeft hun vijfde album klaar, wij spraken met frontman Kelvin Swaby over ‘Sons’

Als The Heavy niet meteen een belletje doet rinkelen, zoek dan ‘How You Like Me Now?’ eens op. Met dit nummer waren ze sinds het nummer tien jaar geleden uitkwam te horen in heel wat films, series en games. De band heeft een geheel eigen sound ontwikkeld die ook terug te horen is op het nieuwe, vijfde, album ‘Sons’. Onze openingsvraag: waarin onderscheidt dit album zich van de vorige?

Kelvin Swaby: Het is simpel: we hebben deze keer alleen maar gedaan waar we écht goed in zijn. Fans zullen daarom wel echo’s herkennen van wat we eerder gedaan hebben, maar als je ’t mij vraagt hebben we ons beste werk tot nu toe afgeleverd. We hebben er ook onze tijd voor genomen, tot we zelf het gevoel hebben dat we echt trots konden zijn op wat we hebben afgeleverd. Ik ben ook vader geworden en dat heeft wel een licht geworpen op ‘Sons’. Ik ben beginnen nadenken over wat me blij maakt in het leven en over welke wereld ik zou willen achterlaten voor m’n kinderen om in op te groeien.

Ik heb The Heavy nooit als een politieke band gezien, maar deze keer laten jullie wel van jullie horen. In Better As One bijvoorbeeld hou je wel een pleidooi voor solidariteit. “I’d forget all about a wall” zing je ook.

Swaby: Ja, absoluut. Ik geloof het ook écht: dat we samen de wereld een betere plek kunnen maken. Ik besef dat er problemen zijn, maar die kunnen we het best samen aanpakken. Ik zing het ook in Fighting For The Same Thing: “We can make it/If we’re fighting for the same thing.” En dat mag dan heel roze wolk-achtig klinken alsof ik een echte hippie ben, maar ik geloof gewoon meer in verenigde krachten dan iedereen die zich op zichzelf terugplooit. Liefde maakt alles mogelijk, daar ben ik zeker van.

BMG

Kan muziek de wereld nog veranderen, denk je?

Swaby: Nee, niet op zijn eentje. Maar we kunnen er wel ons steentje aan bijdragen. En ik heb echt gevoel dat er verandering zit aan te komen op heel veel vlakken. De mensen worden wakker en het is genoeg geweest. The politicians are not getting away with murder.

Meer dan één miljoen

Enkele minuten voor dit interview liep het bericht binnen dat Labour de onderhandelingen over de Brexit opgeblazen heeft. Hoofdstuk elvendertig in heel het Brexit-gebeuren. Wat op jezelf terugplooien betreft is dat wel iets dat kan tellen.

Swaby: Absoluut. Ik woon ondertussen in Florida, maar ik ben opgegroeid in Bath en wat er nu in het Verenigd Koninkrijk gebeurd is gewoon waanzin. Ik ben voor vrijheid en voor open grenzen, voor mij is dat essentieel. Nu is het pure chaos in het Verenigd Koninkrijk. Als band reizen we ook veel. We steken heel wat grenzen over en ik weet nog niet echt wat de gevolgen zouden zijn als het Verenigd Koninkrijk zich echt zou gaan afsplitsen van de Europese Unie.

In één nummer herhaal je “It’s all about the simple things”, bijna als een mantra. Is dat de sleutel tot tevredenheid?

Swaby: Ik heb de oefening eens gemaakt: als je rond je kijkt en begint na te denken over wat je blij maakt in het leven dan zijn het altijd de kleine dingen, de dingen die niets kosten en die niet te koop zijn. En dan kom ik opnieuw uit bij m’n gezin, bij m’n kinderen. Het gaat over prioriteiten stellen in het leven, wat voor een crazy drukke levensstijl ik soms ook heb.

Veel mensen hebben The Heavy zo’n tien jaar geleden leren kennen met How You Like Me Now? Het was destijds geen groot hitparadesucces, maar het is wel gebruikt in een dozijn trailers, in games en films. Is dat het nummer dat jullie vrijheid heeft gegeven als een band?

Swaby: Oh, wat hou ik van dat nummer! Zoveel jaar na datum vind ik het nog steeds geweldig. Het was inderdaad geen hit destijds, maar ondertussen hangt er wel een plaat aan mijn muur voor meer dan één miljoen verkochte exemplaren, vind ik nog altijd moeilijk te bevatten. (lacht) We hadden het niet verwacht hoor, destijds, maar dat nummer is zich inderdaad beginnen verspreiden via populaire cultuur. Het wordt nog steeds regelmatig gebruikt, trouwens. En dat is inderdaad wel het nummer dat ervoor gezorgd heeft dat we ons niet gehaast moesten voelen om een volgende plaat uit te brengen, het nummer dat de druk een beetje heeft weggenomen. Ik ben voortdurend aan het schrijven en ik sta voortdurend in contact met de andere jongens, maar we brengen pas een plaat uit als we zelf vinden dat we iets te vertellen hebben.

Zombie voor Jim

De leden van The Heavy hebben elkaar destijds leren kennen door een gezamenlijke voorliefde voor oude soulmuziek.

Swaby: Ja, maar we luisteren ook naar Parliament, Funkadelic of Wu-Tang. Wat we ook maar goed vinden. Ook daar gaan we voor vrijheid. We vinden veel meer dingen goed dan alleen maar die oude soulmuziek. Je hoort dat ook in onze muziek, vind ik. We zijn geen soulband, we hebben er een heleboel andere dingen bij gegooid waardoor we nu klinken zoals we klinken.

Een andere liefde die jullie delen in de band is de liefde voor films van Jim Jarmush. Zijn nieuwe zombiefilm The Dead Don’t Die heeft Cannes geopend een paar dagen geleden. Onder andere Tom Waits en Iggy Pop doen daarin mee.

Swaby: Man, ik kan amper wachten om die te zien. Als Jim me daarvoor gebeld zou hebben: ik zou meteen hebben meegedaan. (lacht)

Gesponsorde artikelen