De prijs van seks daalt, en dit is waarom

Betaalde seks wordt goedkoper, stelt The Economist vast na een analyse van 190.000 profielen van prostituees op websites waar hoerenlopers recensies plaatsen over de geleverde diensten. Het gaat om gegevens van 84 steden in 12 landen, voornamelijk in Amerika en voor de rest grote steden in rijke landen.

The Economist stelt vast dat de prijs de voorbije jaren geleidelijk daalde. In 2006 kostte een uurtje met een prostituee nog gemiddeld 340 dollar (254 euro), in 2014 is dat ongeveer 260 dollar (194 euro). Het tarief van de dame hangt af van verscheidene factoren, zoals de diensten die ze levert en haar uiterlijke kenmerken. Slanke blondines met grote borsten verdienen het meest, en ook wie nichediensten levert zit bij de grootverdieners. Ook de locatie speelt een rol, want in steden waar het duur is om te wonen betaal je meer dan in goedkopere steden.

Redenen

De prijsdaling kan deels toe te schrijven zijn aan de financiële crisis van 2007 en 2008. Ook de instroom van (arme) migranten kan de prijs drukken in grote steden. De toename van mensen die online seks verkopen, waar het gemakkelijker is anoniem te zijn, heeft het plaatselijke aanbod waarschijnlijk ook doen toenemen. Verder is het ook mogelijk dat de vraag is gedaald als gevolg van sociale veranderingen. Het hebben van vrijblijvende seks en vreemdgaan is gemakkelijker dan vroeger, en daarnaast zijn ook seks voor het huwelijk en echtscheidingen geen taboe meer. Daardoor zoeken mogelijk minder gefrustreerde alleenstaande en getrouwde mannen hun toevlucht tot prostituees, luidt het.

Inkomen

Sekswerkers klagen dat ze minder verdienen dan vroeger, maar hun inkomen is mogelijk niet zo sterk gedaald als de zakkende prijzen doen vermoeden. Omwille van de mogelijkheden die het internet biedt om zelf reclame te maken en zaken te regelen zijn prostituees minder afhankelijk van derden zoals bordelen, agentschappen, pooiers en hoerenmadammen. Daardoor kunnen ze zelf een groter deel van inkomen houden. Aan de andere kant is het onderhoud van websites en eventuele sociale media wel tijdrovend, en betalen sommige prostituees nog wel iemand om die taken over te nemen. Want zeker voor hen geldt: time is money.

shutterstock
Meer
Lees meer...