Dit is hoe je je superbasic tomatensaus een extra boost geeft met één ingrediënt

Dit is hoe je je superbasic tomatensaus een extra boost geeft met één ingrediënt

Tomatensaus, het is waarschijnlijk de gemakkelijkste manier om je pasta snel en lekker te maken. Om echt het niveau van een expert te halen: dat vraagt een andere aanpak. Gelukkig hebben wij een aantal ingrediënten die je waarschijnlijk in huis hebt, die van jouw gewone tomatensaus een Michelin-sterwaardig pareltje kunnen maken.

Vrienden die langskomen? Snel een pasta met tomatensaus, een lekker kaasje bij en ta-da: je hebt de culinaire hemel op een bord. Maar soms is tomatensaus ook gewoon saai, of een beetje mislukt: wat doe je dan? Een aantal ingrediënten die je sowieso in huis hebt, kunnen je ultieme redding zijn.

De basis!

Eerst en vooral: de basis. Hoe maak je super simpele tomatensaus? Wel, ideaal gesproken begin je met een fijngesnipperd uitje en wat look, laat dat even glazig worden in wat olie in de pan, en gooi er dan wat tomatenpuree bij. Eens die wat bruinig geworden is, voeg je er wat tomatenblokjes aan toe (of, echte, mooie tomaten, als je in Italië woont.) Water bij, even laten koken, met de mixer erdoor en klaar. Toch?

Maar dan mist er waarschijnlijk wel iets aan je saus. Hoe los je dat op?

Als je wat umami nodig hebt

iStock
iStock

Ideaal gesproken heb je naast de zoete en zure elementen elementen in je saus ook wat umami. Om dat te bereiken kan je wat vissaus gebruiken, een beetje anchovispasta (ja, echt) of een beetje tomatenpuree. Die tomatenpuree moet je wel eerst wat bruin laten worden in de pan. Staat je pot al op? Bak gewoon een soeplepel vol in een andere pot, je kan er ook nog wat uien bijdoen op dat moment.

Als je tomatensaus niet echt naar tomaten smaakt

iStock

Smaakt alles een beetje drab en kunnen je tomaten niet shinen? Doe er een schepje suiker bij. Tomaten horen lekker zoetzuur en een beetje confituurachtig te smaken. Je mag dat perfect forceren door een schepje suiker: een koffielepeltje is genoeg. De bittere smaken die nog in je saus zitten, zullen wat onderdrukt worden. Alternatief kan je ook je tomaten al even kort aanbakken in de oven, om de natuurlijke suikers te caramelliseren. Dat lukt natuurlijk alleen met verse tomaten.

Om een beetje punch aan je tomatensaus te geven

iStock
Als je tomatensaus wat te zwaar is en ze daarom ook niet helemaal smaakt zoals je zou willen: giet er een scheutje wijn in. Rood of wit, het maakt niet uit. Ideaal gesproken doe je die er al een beetje meer op voorhand in: maar dit gaat om saus redden, niet om saus maken. Als je geen wijn hebt, misschien een beetje balsamico-azijn werkt of rode wijnazijn. Een beetje zuur zal je saus wat punch geven.

Gesponsorde artikelen