ECB verhoogt in juli voor de eerste keer in elf jaar de rente en zet deur op een kier voor een forsere verhoging in september

Zoals verwacht gaat de Europese Centrale Bank in juli de rente, voor de eerste keer in elf jaar, verhogen met 25 basispunten. Dat heeft de ECB bevestigd. De toezichthouder zet overigens de deur op een kier voor een forsere verhoging in september. “Dit alles zal afhangen van de inflatieverwachtingen op de middellange termijn”, klinkt het.

Nadat meer dan zestig centrale banken, waaronder de Federal Reserve en de Bank of England, dit jaar de rente al hebben opgetrokken, kondigt nu ook de ECB een renteverhoging aan. Zoals verwacht bevestigt de toezichthouder dat het in juli de rente, voor de eerste keer in elf jaar, zal optrekken. Door die verhoging zal de depositorente rente stijgen van -0,5 naar -0,25 procent.

Stopzetting opkoopprogramma

De ECB had eerder al aangegeven dat zo’n verhoging pas mogelijk was na het stopzetten van het opkoopprogramma. De maandelijkse nettoaankopen onder het APP-programma (asset purchase programme) zullen daarom vanaf 1 juli 2022 worden beëindigd.

“De Raad van Bestuur is voornemens de aflossingen op effecten die zijn aangekocht in het kader van het APP en die de vervaldatum hebben bereikt, volledig te blijven herinvesteren, en wel voor geruime tijd voorbij het moment waarop de Raad de basisrentetarieven van de ECB begint te verhogen, en in ieder geval zo lang als noodzakelijk is om ruime liquiditeitscondities en een passende koers qua monetair beleid te handhaven”, verduidelijkt de ECB in een persbericht.

Verhoging met 50 basispunten?

De afgelopen weken gingen er binnen de ECB meer en meer stemmen op om de rente met 50 basispunten naar boven bij te stellen. Klaas Knot, voorzitter van de Nederlandsche Bank, was één van die pleitbezorgers. Het wordt na het statement van vandaag erg onwaarschijnlijk dat zo’n verhoging er komt in juli, maar de centrale bank zet wel de deur op een kier voor een verhoging met 50 basispunten in september.

“We verwachten de belangrijkste rentetarieven in september opnieuw te verhogen”, laat de ECB weten. “Die verhoging zal afhangen van de inflatievooruitzichten op middellange termijn. Als die vooruitzichten aanhouden of verslechteren, zal een grotere verhoging tijdens de vergadering van september op zijn plaats zijn.”

Inflatieverwachtingen

De ECB verwacht dat de inflatie voor het jaar 2022 zal uitkomen op 6,8 procent en de kerninflatie op 3,3 procent. Volgens diezelfde prognose zal de inflatie volgend jaar afzwakken tot 3,5 procent en in 2024 tot 2,1 procent. De toezichthouder streeft naar een inflatie van 2 procent op de middellange termijn.

Bovendien maakt de ECB zich niet echt zorgen over de economie: “Zodra de huidige tegenwind afneemt, zou de economische activiteit moeten aantrekken. Deze vooruitzichten komen in grote lijnen overeen met de projecties van de medewerkers van het Eurosysteem, die uitgaan van een jaarlijkse reële bbp-groei van 2,8 procent in 2022, 2,1 procent in 2023 en 2,1 procent in 2024 in het eurogebied.”

(evb)

Meer
Lees meer...