Een beetje down? Belgen zijn minder gelukkig en depressiever dan vroeger

Het Federaal Planbureau heeft onderzocht hoe gelukkig we eigenlijk zijn. Wat blijkt? Ondanks dat we rijker zijn dan voorheen, zijn we niet echt gelukkig. Het gezegde “geld maakt niet gelukkig” lijkt dus waar te zijn.

Het Federaal Planbureau heeft het welzijnsniveau in België sinds de crisis van 2008 gemeten en het resultaat is niet zo positief, meldt de Franstalige krant L’Avenir. Naast het BBP werd er rekening gehouden met andere criteria, zoals de levensstandaard, armoede, gezondheid, werk, vrije tijd, onderwijs en inkomen. Volgens de studie zijn we ongelukkiger geworden tussen 2005 en 2016.

Kost het echt zo weinig om gelukkig te zijn?

Het meest verrassende is dat naarmate het BBP groeit, ons geluk daalt. Kortom, hoe rijker België is, hoe minder baat we er bij hebben en hoe minder gelukkig we zijn.

Het fenomeen heeft een duidelijke verklaring volgens het Federaal Planbureau. Als we niet gelukkig zijn, komt dat omdat onze geestelijke gezondheid niet in topvorm is. Meer mensen worden depressief en zijn langdurig afwezig op het werk. In 2017 schatte het RIZIV de kosten van arbeidsongeschiktheid op 7,1 miljard euro, waarvan 7% te wijten was aan burn-outs en 15% aan depressie. Dat gaf het rapport van het Wetenschappelijk Instituut voor Volksgezondheid aan.

Ook in Wallonië kampen ze met depressies

Het IWEPS is het Waalse instituut voor evaluatie, toekomstplanning en statistiek. Op verzoek van de regering voerden zij een soortgelijk onderzoek in Wallonië. De resultaten kwamen min of meer overeen met die van het federale onderzoek. Hoe meer de sociale situatie verbetert, des te groter worden de onevenwichtigheden en ongelijkheden in de verschillende gemeenten. In Amel, in de provincie Luik, is het welzijn het hoogst.

Op basis van al deze indicatoren, is het duidelijk dat het moreel laag is in België. Op de lange termijn wil het Federaal Planbureau ook de duurzaamheid van het welzijn voor toekomstige generaties in België meten. Waarschijnlijk kunnen we dan het onderliggende probleem ontdekken.

Meer
Lees meer...