Eerste reactie van de burgemeester van Londen op uitspraken Donald Trump: “cancel zijn bezoek aan de UK”

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, heeft voor het eerste gereageerd op de rechtstreekse aanval van Amerikaans president Donald Trump. Khan wil het staatsbezoek van Trump aan de UK afgelast zien: “Ik denk niet dat we de rode loper moeten uitrollen voor iemand wiens beleid rechtstreeks ingaat tegen waar wij voor staan.”

Amerikaans president Donald Trump zag in de aanslagen in Londen van zaterdagnacht de kans om zijn politieke agenda nog wat meer door te duwen. Hij pleitte zo voor z’n beruchte inreisverbod. Hij bekritiseerde Khan ook omwille van een statement van de burgemeester na de aanslagen, waarin die zei dat de terroristen “niet zouden winnen”. Daarnaast voegde Khan ook toe dat er “de komende dagen meer politie op straat zal verschijnen, maar dat er geen reden tot paniek is”.

Trump interpreteerde dat echter alsof de mensen geen schrik zouden moeten hebben van terroristen. “Ten minste zeven doden en 48 gewonden in een terreuraanslag en de Londense burgemeester zegt dat er geen reden tot paniek is!”, tweette de POTUS. De entourage van Khan zei dat die “belangrijkere dingen te doen had dan Donald Trump van antwoord te dienen op z’n foutief geïnformeerde tweet, die uitspraken met opzet uit hun context haalt”. Maar dat was niet genoeg voor Trump, die vrolijk voortging in zijn discours tegen de burgemeester. “Een zielig excuus”, noemde hij het op Twitter.

Rode loper

Sadiq Khan had zelf nog niet uitdrukkelijk gereageerd op de uitspraken van de Amerikaanse president, tot nu. In een interview op Channel 4 maandagavond stelde hij dat Trump het wel “over meerdere dingen” fout had. Hij vroeg zich dan ook openlijk af of het staatsbezoek van Trump aan de UK nog zou moeten doorgaan. “Ik denk niet dat we de rode loper moeten uitrollen voor de president van de VS in deze omstandigheden”, klonk het, “als zijn beleid rechtstreeks ingaat tegen alles waar we hier voor staan.”

Hij voegde daaraan toe dat een “speciale relatie”, zoals die van de UK en de VS, moet zijn zoals bij een dichte vriend. “Je staat elkaar bij bij tegenspoed, maar je zegt het ook duidelijk wanneer de andere fout is”, zei de Londense burgemeester. “En er zijn veel dingen waarover Donald Trump fout is.”

Meer
Lees meer...