Europese autoverkoop gaat verder achteruit dan eerder gedacht

Dit jaar zullen autobestuurders in West-Europa 9,81 miljoen nieuwe wagens kopen. Dat is ruim 7 procent minder dan vorig jaar. Dat staat in een rapport van adviseur LMC Automotive. De nieuwe ramingen betekenen dat de autoconstructeurs dit jaar in West-Europa minder dan tien miljoen nieuwe auto’s aan de man zullen kunnen brengen.

Drie jaar geleden, voor de uitbraak van de coronapandemie, werden in West-Europa nog 14,29 miljoen nieuwe wagens verkocht.

Invasie

Het is al de tweede keer dit jaar dat LMC Automotive zijn vooruitzichten voor de Europese autoverkoop moet bijstellen. Begin dit jaar werd nog gerekend op een stijging met 8,6 procent, maar die verwachtingen dienden door de invasie van Rusland in Oekraïne al een eerste keer naar beneden te worden bijgesteld.

Een maand geleden sprak de consulent echter niet meer over een groei, maar werd al van een daling met 6 procent gewag gemaakt. Nu zegt LMC Automotive echter voor een terugval met 7,4 procent te moeten vrezen.

“Er zal tegenover de twee voorbije jaren, toen de verkoop nochtans door de gevolgen van de coronapandemie werd getekend, opnieuw een achteruitgang moeten worden gemeld”, stipt de adviseur aan.

“De omzet bevindt zich nu op tweederde van het niveau dat voor de uitbraak van de pandemie werd geregistreerd. De sector blijft immers worstelen met haperingen in de toeleveringsketen en vermoed wordt dat die problemen zich de rest van dit jaar en ook nog in de loop van volgend jaar zullen blijven manifesteren.”

China

“Er moet nog altijd met een dalende trend rekening worden gehouden”, merkt LMC Automotive op. “Er moet immers rekening worden gehouden met de aanhoudende gevechten in Oekraïne, die langer blijven duren dan algemeen werd verwacht.”

“Daarnaast zijn er ook de grotere problemen met de toeleveringsketen door het strikte beleid dat China tegenover de mogelijke verspreiding van het virus Covid-19 probeert te hanteren. Maar niet alleen het aanbod staat onder druk, want ook de vraag wordt steeds somberder. Het consumentenvertrouwen in Europa ligt momenteel zelfs lager dan bij het uitbreken van de pandemie.”

Een rapport van het Duitse Center for Automotive Research (CAR) wees eerder uit dat over de hele wereld dit jaar 67,6 miljoen nieuwe wagens zullen worden verkocht, vergeleken met 71,3 miljoen eenheden vorig jaar.

“Men had nochtans gedacht dat de verkoop twee jaar geleden – onder invloed van de coronapandemie – met een verkoop van 68,6 miljoen exemplaren een dieptepunt had bereikt, nadat het jaar voordien nog een afzet van 79,9 miljoen voertuigen was opgetekend”, voeren de onderzoekers aan. 

De wereldwijde autoverkoop bereikte vijf jaar geleden een piek van 84,4 miljoen exemplaren. De Duitse consultant voorspelt voor de volgende jaren wel een langzame, maar gestage verbetering tot het midden van dit decennium.

Volgend jaar zouden er wereldwijd 70,8 miljoen nieuwe auto’s worden verkocht. De twee daaropvolgende jaren wordt een verkoop van achtereenvolgens 73,4 miljoen eenheden en 75,4 miljoen exemplaren naar voor geschoven.

(fjc)

Meer
Lees meer...